Slučaj lične karte Andreja Vučića: Suđenje vraćeno na početak posle šest godina 1Andrej Vučić Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Suđenje u predmetu Asomakum, nazvanom po firmi navodno osnovanoj falsifikovanom ličnom kartom Andreja Vučića, posle skoro šest godina, vraćeno je na početak, jer je predmet zadužila nova sutkinja. Na početku ponovljenog postupka danas je opet trebalo da bude održano pripremno ročište, ali je ono odloženo, jer se u sudnici nisu pojavili svi okrivljeni i advokati

o se još seća slučaja Asomakum? To je onaj sudski postupak koji će u decembru da obeleži punih šest godina trajanja. Pred Višim sudom u Beogradu započeo je decembra 2017. godine, dve i po godine posle hapšenja 18 osoba koje su potom optužene da su preko fantomskih firmi, koje su navodno registrovane falsifikovanim ličnim kartama, među kojima i ličnom kartom Andreja Vučića, brata srpskog predsednika, izvlačile sredstva iz budžeta i prale novac.

Taj sudski postupak je danas, posle skoro šest godina trajanja, trebalo da započne ispočetka, jer je predmet umesto dosadašnje sutkinje Vesne Božović Milošević, koja je otišla u penziju, preuzela sutkinja Ivana Ramić. Međutim, kao i u prethodnom toku suđenja, koje je pratio veliki broj odlaganja glavnog pretresa, i današnji pokušaj da suđenje krene ispočetka je propao, budući da se na pripremnom ročištu nisu pojavili svi optuženi i advokati.

„Na današnje pripremno ročište nije došlo troje okrivljenih i pojedini advokati, pa je naredno zakazano za 7. decembar“, rekao je za BIRN nakon okončanja ročišta koje je zatvoreno za javnost, advokat Dragoslav Otašević, branilac prvookrivljenog Dragoslava Joksimovića.

Nakon što bude održano pripremno ročište, suđenje će krenuti ispočetka. Na pitanje BIRN-a da li je reč o formalnom započinjanju novog procesa ili će morati da bude ponovljeno sve ono što je urađeno u proteklih šest godina, Otašević odgovara da ostaje da se vidi na koji će se način suđenje nastaviti, ali da se tu ništa mnogo ne menja, jer ništa mnogo nije ni urađeno u dosadašnjem toku postupka, pošto su do sada saslušani samo okrivljeni, dok saslušavanje svedoka još nije ni započelo.

“Na pripremnom ročištu okrivljeni prvo moraju da se izjasne da li su krivi, da li su razumeli optužnicu i predlažu se dokazi. Kada se završi pripremno ročište, formalno kreće ponovno iznošenje odbrana okrivljenih. Naravno, ako neko od njih ima neku dopunu ili neki novi predlog, biće saslušan. U svakom slučaju okrivljeni moraju ponovo da se izjasne, da kažu da li ostaju pri ranijem iskazu, ili će sudija možda imati neka dodatna pitanja, ako je možda nešto ostalo nerazjašnjeno kroz ranija saslušanja, ali svako od njih mora da izađe pred sudiju i odgovori na možda neka dodatna pitanja“, objašnjava Otašević i dodaje da se nakon toga kreće u fazu saslušavanja svedoka.

Ovo otvara mogućnost daljih odlaganja ovog sudskog postupka, kojih je i do sada bilo veoma mnogo. Poslednje ročište u predmetu Asomakum odloženo je 6. februara ove godine, kada takođe nije došlo dvoje okrivljenih, nakon čega je sutkinja Vesna Božović Milošević otišla u penziju, a predmet je dodeljen Ivani Ramić, piše BIRN.

Zbog dužine trajanja postupka u ovom slučaju, do sada je nastupila apsolutna zastara protiv četvoro okrivljenih, jedan je preminuo, pa se na optuženičkoj klupi sada nalazi 13 osoba.

Optužnica opisuje niz transakcija iz 2009. i 2010. godine između fantomskih firmi, navodno osnovanih radi pranja novca i izvlačenja sredstava iz budžeta, i 10 preduzeća koja stvarno posluju na tržištu.

Petorica optuženih terete se za krivično delo pranje novca. Dragoslavu Joksimoviću, Nemanji Periću i Aleksandru Joviću na teret se stavlja i krivično delo prevara jer su, kako se navodi, osnovali pomenuta fantomska preduzeća na osnovu falsifikovanih ličnih karata. Među njima je i firma Asomakum, koja je osnovana na ime navodnog fiktivnog vlasnika Andreja Vučića.

Do hapšenja 2015. godine došlo je nakon što je o firmi Asomakum na skupštinskom zasedanju oktobra 2014. javno progovorio poslanik Zoran Živković koji je kazao da je vlasnik te fantomske firme Andrej Vučić.

Ubrzo nakon toga, čak četiri i po godine od osnivanja, Andrej Vučić je podneo tužbu protiv Asomakuma tražeći proglašenje ništavosti osnivačkog akta pred Privrednim sudom u Beogradu.

Odluka o ništavosti osnivačkog akta Asomakuma potvrđena je odlukom Privrednog apelacionog suda februara 2016, u momentu kada je već vođena i istraga protiv pomenutih 18 osoba uhapšenih 2015.

Istraga je trajala dve godine. Prvo pripremno ročište bilo je zakazano za decembar 2017, a odlagano je čak pet puta. BIRN od početka prati ovo suđenje, a sve tekstove koje smo objavili u vezi sa tim, možete pročitati u posebnom odeljku Slučaj Asomakum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari