Ana Brnabić najkasnije do 2. novembra mora da podnese ostavku, ukoliko će izbori biti 17. decembra 1foto FoNet/Vlada Srbije / Slobodan Miljevic

Ukoliko bi parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori zaista, kako je najavio Aleksandar Vučić, bili raspisani za 17. decembar, premijerka Ana Brnabić bi najkasnije do 2. novembra morala da podnese ostavku kako bi aktuelni saziv parlamenta bio raspušten.

Da bi se održali istovremeno i pokrajinski izbori, Skupština Vojvodine morala bi najkasnije do 16. novembra da bude samoraspuštena. U tom slučaju kampanja za parlamentarne izbore trajala bi 45, a za pokrajinske 30 dana, umesto maksimalnih 60.

Izbore za narodne poslanike raspisuje predsednik Republike, a da bi to učinio u vanrednom terminu potrebno je da prethodno, na obrazloženi predlog Vlade, raspusti Narodnu skupštinu.

„Predsednik Republike je dužan da u roku od 72 sata donese ukaz kojim na obrazložen predlog Vlade raspušta Narodnu skupštinu ili da Vladu i javnost obavesti o tome da ne prihvata predlog Vlade”, precizirano je članom 21. Zakona o predsedniku.

Istovremeno sa raspuštanjem parlamenta, predsednik države raspisuje izbore za narodne poslanike i to tako da se izbori okončaju najkasnije za 60 dana od dana raspisivanja. Uslov je i da od dana raspisivanja izbora do dana glasanja ne može da prođe manje od 45 dana, što je zapravo vreme ostavljeno za izbornu kampanju.

Podsetimo, premijerka je već tokom leta, na konferenciji za medije u Predsedništvu Srbije, zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, rekla da je njena ostavka na stolu.

Očekuje se da će vlada Srbije ići pred republički parlament sa usvajanjem republičkog budžeta za narednu godinu, kao i važnih pratećih uredbi i propisa. Na taj način bi državna kasa bila obezbeđena i ne bi se čekao izbor nove vlade, što kod nas inače traje mesecima.

Boban Stojanović, politikolog, objašnjava za Danas da bi premijerka Ana Brnabić praktično najranije 17. oktobra mogla da podnese ostavku i obrazloženi predlog za raspuštanje vlade, u slučaju da će izbori biti zakazani za 17. decembar.

U tom slučaju kampanja bi trajala punih 60 dana. A u slučaju, kako kaže, da najkasnije podnese ostavku 2. novembra, kampanja bi trajala 45 dana.

Stojanović objašnjava da isti princip ne važi za pokrajinskog premijera Igora Mirovića, jer bi od njegove ostavke do održavanja izbora moralo da prođe 90 dana. To bi samo usporilo proces i onemogućilo održavanje pokrajinskih izbora 17. decembra.

„Skupština Vojvodine ima mehanizam takozvanog samoraspuštanja, odnosno prevremenog prestanka mandata. Taj predlog može da inicira trećina poslanika, a usvaja ga prosta većina. Suštinski pokrajinski parlament može da se samoraspusti 16. novembra, a kampanja bi tada trajala minimalno, odnosno 30 dana Kako bi kampanja trajala punih 60 dana, poslanici Vojvodine morali bi da se samoraspuste 17. oktobra. Široki su rokovi i što je najvažnije za njihovu realizaciju nije potrebno da pokrajinski premijer Igor Mirović podnese ostavku“, napominje Stojanović.

Pokrajinske izbore raspisuje predsednik pokrajinske skupštine, a u ovom slučaju to je Ištvan Pastor, dok beogradske i lokalne izbore raspisuje predsednik republičkog parlamenta Vladimir Orlić.

Da bi vanredni izbori za odbornike u Skupštini grada Beograda bili održani 17. decembra, kako je to predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio kao najizvesniju opciju, gradonačelnik prestonice Aleksandar Šapić mora da podnese ostavku na svoju funkciju najkasnije do 2. oktobra.

Uslov za raspisivanje prevremenih izbora u Beogradu je i da u roku od trideset dana ne bude izabran novi gradonačelnik. U tom slučaju Vlada Srbije donosi odluku o raspuštanju beogradske skupštine, a predsednik Narodne skupštine zatim dobija rok od dva meseca da raspiše izbore za odbornike.

Ukoliko Vladimir Orlić, predsednik republičkog parlamenta, izbore raspiše već prvog dana nakon stupanja na snagu odluke o raspuštanju lokalnog parlamenta, glasanje najranije može biti održano nakon 45 dana, a u taj termin uklapa se i 17. decembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari