Ana Brnabicfoto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Politički izvori tvrde da su u toku pripreme da vanredni parlamentarni, kao i lokalni izbori u jednom broju opština i gradova, uključujući i Beograd, budu održani 17. decembra, za šta bi ostavku morala da podnese i premijerka Ana Brnabić, kao što su ostavke već počeli da podnose predsednici opština.

Podsetimo, premijerka je već tokom leta, na konferenciji za medije u Predsedništvu Srbije, zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem rekla da je njena ostavka na stolu.

Ukoliko istog dana budu održani i pokrajinski izbori, trebalo bi da usledi i samoraspuštanje Skupštine Vojvodine.

N1 saznaje, da je na sednici Vlade održanoj danas, premijerka Ana Brnabić tražila od ministara i državnih sekretara da sve uredbe i propisi koje su u proceduri budu usvojeni do polovine oktobra, zato što će parlamentarni izbori biti održani 17. decembra.

Četvrtkom su redovne sednice Vlade.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć Radio-Televiziji Srbije, da parlamentarni, pokrajinski, beogradski izbori, ali i izbori u još nekim opštinama, mogu da se održe već od 17. decembra.

Kako Politika nezvanično saznaje, inicijativa je stigla iz vrha Srpske napredne stranke (SNS) a povod su navodno predstojeći izbori zbog čega će najverovatnije po istom scenariju ostavke podneti svi gradonačelnici i predsednici opština u Srbiji iz redova vladajuće koalicije.

Ostavke gradonačelnika i predsednika opština treblao bi da potvrde lokalne skupštine, to je deo procedure raspisivanja izbora.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić potvrdio je da bi izbori mogli da budu 17. decembra, ali je ostavio rezervu „ukoliko narednih dana dođe do takvog dogovora“.

Proevropske parlamentarne stranke, podsetimo, predale su zahtev 11. septembra u sedište predsednika Srbije na Andrićevom vencu da izbori budu raspisani u decembru, što je Vučić potom tumačio time da mogu da budu raspisani i poslednjeg dana decembra, a održani 2. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari