Brnabić: Moja ostavka je na stolu, neki političari jedva čekali tragediju da bi je iskoristili 1Foto: printcsreen / TV Pink

Premijerka Srbije Ana Brnabić navela je da je njena ostavka na stolu, uz podsećanje od kada je u politici i na mestu predsednice Vlade.

Navela je da su neke stvari mogle biti urađene bolje, ali da su isto tako neke odluke morale biti brzo donete, te da su Srbija nije nikada ovoliko napredovala.

Svojim najvećim legatom smatra digitalnu upravu, te je s tim u vezi poručila da je Vučić jedini verovao u digitalizaciju, tada kao premijer Srbije.

Opozicija to i dalje, smatra, ne razume.

„Dali smo sve od sebe, borili se, imamo razultate sa kojima svako od nas može da se ponosi“; rekla je.

Govorivši o masovnim ubistvima u Srbiji rekal je da su sve duboko šokirali i ljudski pogodili, te duboko promenili

„Čini mi se da ova zemlja i svako od nas pojedinačno, nakon tih i tkavih tragedija, nikada neće biti kao pre tog 3. maja“, rekla je ona, izrazivši i saučešće.

U saradnji sa predsednikom Srbije su usvojili mere u cilju povećanja bezbednosti zemlje i društva,

Govorila je o pet oblasti: razoružavanje, zapošaljavanje dodatnih policajaca oko škola, izmene Krivičnog zakonika, radna grupa za mentalno zdravlje i borba protiv vršnjačkog nasilja i generalno nasilja u školama.

U Skupštinu će uputiti Zakon o moratorijumu , te je uvedena revizija o svim dozvolama za oružje, a početa je i kontrola lica koja imaju oružje.

Protiv vlasnika oružje pokrenuto je 115 prijava zbog nesavesnog držanja oružja, a proces ima šest meseci da se završi.

Izvršena je kontrola streljana, oduzeta su oružja, izrečene prijave, a dvema streljanama rečeno je da nemaju adekvatne uslove za poslovanje.

Primpremljene su i druge izmene i dopune zakone, poput onog o držanju municije, navela je premijerka.

Ponovila je da javni poziv za vraćanje oružje i ekslpozivnih naprava se završava sutra. Hoće li biti produžen rok znaće do sutrašnje sednice Vlade.

Do 19 časova predato je 62.801 komad oružja, kao i preko 2 miliona komada municije, otrkila je premijerka.

Izmene krivičnog zakona su pripremljene, dok je radna grupa za mentalno zdravlje oformljena uz koordinaciju Centra za mentalno zdravlje, i pomoć drugih organizacija, poput Društva psihologa i UNICEF-a. Pomoć se pruža u 13 škola za sada, a od ponedeljka će se pružati u prostoru pozorišta Dadov, na dnevnoj bazi u dve smene sve do 1. septembra ove godine, uz 57 psihologa i lekara, kao i nezavisni tim supervizora.

Podsetila je da su prošle sedmice bili eksperti iz Norveške koji su, po njenim rečima, rekli da je najgore što može da se desi politizacija tragedija.

Prokomentrarisala je da su određeni političari jedva dočekali da se nešto desi, pa da zloupotrebe bilo kakvu tragediju.

„Organizovali oni proteste. NA tim protestima, ond akada smo trebali da sednemo zajedno i razgovaramo kako kao društvo da idemo zajedno, na tim protestima čuli smo pre svega političke zahteve“, navela je ona, nabrojavši pritom zahteve protesta „Srbija protiv nasilja“.

Oni koji su doveli rijalitije u Srbiju i od njih zarađivali sada traže njihovo ukidanje, ponovila je premijerka.

Zahtev za ukidanje rijalitija je ispunjen, rekla je.

„Delimično ispunjen zahtev jer TV NOVA nikada se nije oglasila da želi da ukine svoj rijaliti“, rekla je.

Dodala je da je ministar Ružić ostavku podneo, a da ne vidi kakve veze imaju ministar policije Gašić i direktor BIA Vulin s tragedijama. Podsetimo da se i njihove ostavke traže.

Ponovila je i da je u svakom trenutku spremna da podnese ostavku na mesto premijerke, ali da svakako u ovom trenutku kada je društvo u ovoj krizi jedini način da se to reši je razgovor. „Oni razgovor ne žele“,

„Spremna sam i računajte da moju ostavku imate na stolu, to ostavlja prostor za neke tehničke razgovore. Ja smatra,a razgovarala sam i sa predsednikom SNS MIlošem Vučevićem, da je izlazak iz ove krize raspisivanje parlamentarnih izbora“, rekla je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari