Lični pratioci za decu sa posebnim potrebama uskoro, ali i dalje ne za sve: Šta Grad Niš čini nakon preporuka Poverenika da ukine diskriminatorske uslove? 1Foto: Pixabay/ rubberduck1951

Direktor niškog Centra za socijalni rad „Sveti Sava“ u Nišu Zoran Jović kazao je danas da će rešenja za dodelu ličnih pratilaca deci sa posebnim potrebama i invaliditetom čiji su se roditelji prijavili na ovogodišnji konkurs biti „doneta vrlo brzo“, ali da pratioce „neće dobiti svi“.

Na konkurs je stiglo 182 zahteva, a Grad je za uslugu ličnog pratioca i personalnog asistenta izdvojio oko 70 miliona dinara.

Jović još kaže da će sledeće sedmice biti donet novi Pravilnik Gradske uprave za društvene delatnosti u kojem će biti ukinut kriterijum koji stavlja u neravnopravni položaj ovu kategoriju dece čiji jedan roditelj ne radi, na šta je ukazao Poverenik za zaštitu ravnopravnosti.

Poverenik je, naime, preporučio Gradu Nišu ukidanje diskriminatorskih propisa i konkursnih kriterijuma koji onemućavaju da deca sa posebnim potrebama i invaliditetom dobiju lične pratioce samo zbog toga što im jedan roditelj ne radi, konstatujući da je to protivno Zakonu o zabrani diskriminacije, a i Zakonu o socijalnoj zaštiti.

Lični pratioci za decu sa posebnim potrebama uskoro, ali i dalje ne za sve: Šta Grad Niš čini nakon preporuka Poverenika da ukine diskriminatorske uslove? 2
Foto ilustracija: Pixabay/rubberduck1951

Ova institucija je, međutim, preporučila i da Grad Niš „obezbedi pružanje usluge ličnog pratioca za svako dete kod kojeg je prepoznata potreba“.

U obrazloženju je navela da su, po aktuelnim propisima, jedinice lokalne samouprave obavezne da deci obezbede ličnog pratioca kada im je potrebna ta vrste podrške i kada su ona uključena u vaspitno- obazovnu ustanovu, te da ostvarenje tog prava ne sme biti ni u kakvoj vezi sa radno-pravnim statusom roditelja.

Poverenica Brankica Janković je kazala da pravo na ličnog pratioca ne može zavisiti ni od toga da li i koliko novca ima lokalna samouprava za tu svrhu.

Direktor Centra za socijalni rad Jović precizira za Danas da će rešenja o dodeli ličnog pratioca biti doneta „vrlo brzo“, da ne želi da licitira kada, ali je izvesno da „neće svi da dobiti tu uslugu i neće svi biti zadovoljni“.

„Tehnička izrada i uručenje rešenja je najlakši deo posla, daleko teži je da se uradi valjana trijaža, jer je mnogo dece sa istom dijagnozom, a neko od njih može da dobije pratioca a neko ne“, kaže Jović.

Lični pratioci za decu sa posebnim potrebama uskoro, ali i dalje ne za sve: Šta Grad Niš čini nakon preporuka Poverenika da ukine diskriminatorske uslove? 3
Zoran Jović. Foto Jugmedia

On podseća da je jedan od kriterijuma za ostvarivanje ovog prava i zdravstveni- da dete sa posebnim potrebama i invaliditetom mora da ima dodatak za tuđu negu i pomoć, koja iznosi oko 37.000 dinara, a koju utvrđuje lakarska komisija, sa kojim Grad nema veze.

Grad Niš, za razliku od nekih drugih gradova, ne traži da roditelji, po ovom osnovu, participiraju u obezbedjenju pratilaca ili asistenata, dodaje.

Prema njegovim rečima, sledeće sedmice će se sastati Radna grupa koja će se baviti trijažom, onda će biti održan sastanak sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski, a potom uručena rešenja roditeljima.

„Izvesno je da je Grad učinio veliki napor da se poveća broj izvršilaca usluge ličnog pratioca i personalnog asistenta. Komisija Vlade je ovih dana, na zahtev Grada, dala saglasnost da se broj zaposlenih pratilaca i asistenata pri gradskoj ustanovi ’Mara’ (koja je licentirana za ovu vrstu usluge, prim. aut.), sa 90 poveća na 121, što je za trećinu više“, kaže.

On dodaje da ima i predloga da u cilju „pokrivanja“ što većeg broja dece neki lični pratioci rade sa dva deteta, odnosno sa svakim od njih po četiri umesto uobičajenih osam časova, ali da će se o tome će se još razgovarati.

Nadležna Gradska uprava za društvene delatnosti, kojoj je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti uputio preporuku za otklanjanje diskriminatorskih odredbi i kriterijuma u slučaju obezbeđenja ličnih pratilaca za decu sa posebnim potrebama i invaliditetom, inače, nije u zakonskom roku, a ni posle opomene Poverenika, postupila po preporukama.

Poverenik je zbog toga obavestio javnost.

Lični pratioci za decu sa posebnim potrebama uskoro, ali i dalje ne za sve: Šta Grad Niš čini nakon preporuka Poverenika da ukine diskriminatorske uslove? 4
Brankica Janković: Foto BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

„Lični pratilac pruža podršku deci sa invaliditetom ili smetnjama u razvoju u zadovoljavanju osnovnih potreba u svakodnevnom životu u oblasti kretanja, održavanja lične higijene, hranjenja, oblačenja i komunikacije sa drugima, pod uslovom da su ona uključena u vaspitno- obrazovnu ustanovu, odnosno školu, do kraja njihovog redovnog školovanja, uključujući završetak srednje škole“, naveo je Poverenik, podsećajući da je osnovna škola po Ustavu i zakonu obavezna.

Poverenik je dodao da lični pratilac predstavlja uslugu podrške ovoj kategoriji dece „radi uključivanja u redovno školovanje i uspostavljanja što većeg nivoa samostalnosti“.

„Podrška ličnog pratioca nije usluga na koju dete može da čeka, jer propusti u njenom obezbeđivanju stavljaju decu sa invaliditetom ili smetnjama u razvoju u neopravdano nepovoljniji položaj i onemogućavaju ih da se ravnopravno sa drugom decom uključe u redovno školovanje i aktivnosti u zajednici“, ocenili su u ovoj instituciji.

Neki od četvoro roditelja koji su uputili pritužbe Povereniku jer njihova deca prošle godine nisu dobila ličnog pratioca zbog toga što u njihovim porodicama jedan od roditelja ne radi kazali su da je takvo ponašanje Grada ne samo protivzakonito, već i „tužno i jadno“.

Lični pratioci za decu sa posebnim potrebama uskoro, ali i dalje ne za sve: Šta Grad Niš čini nakon preporuka Poverenika da ukine diskriminatorske uslove? 5
Foto ilustracija: Pixabay

„Gradonačelnica je u jednom u mejlova u oviru naše prepiske kazala da mi želimo da nas Grad uljuljka i plaća lične pratioce, a da sedimo u kafićima i pijemo kafu. Volela bih da jedan dan gradonačelnica i njena zamenica brinu o detetu sa autizmom, pa da ih onda pitam da li imaju vremena za kafe u kafiću. U srce nas udaraju, totalno smo razočarani“, rekla je Jelena Petrović, majka deteta sa autizmom.

U kabinetu gradonačelnice i Gradskoj upravi za društvene delatnosti nisu odgovorili na naša pitanja vezana za ovaj slučaj.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari