Lider Hezbolaha pozvao Francusku da se odrekne karikatura proroka Muhameda 1Foto: EPA-EFE/Julien de Rosa

Lider libanskog ekstremističkog Hezbolaha Hasan Nasralah pozvao je Francusku da prestane da brani karakiture proroka Muhameda.

On je najavio sinoć da će ceo svet stati uz tu zemlju ako ne bude dozvolila nastavak, kako je rekao „tog ismejavanja, te agresije“.

„Francuske vlasti umesto da srede to pitanje postale su uporne u tome da je to sloboda izaražavanja. Morate sada da razmislite o ispravljanju te greške“, rekao je Nasralah.

Gnev je izbio u muslimanskom svetu jer je predsednik Francuske Emanuel Makron branio pravo da se objavljuju karikature proroka Muhameda.

Francuski lider je to učinio posle napada u predgrađu Pariza na nastavnika kome su islamisti odrubili glavu jer je u razredu, govoreći o slobodi izražavanja, pokazivao karikature proroka objavljene u satiričnom magazinu Šarli Ebdo.

Nasralah je apelovao na Francusku da „bude pravedna i fer“ jer kako je rekao „ni jedan musliman u svetu neće prihvatiti da se vređa naše dostojanstvo, dostojanstvo našeg proroka“.

Francuska je u pripravnosti od masakra koji se dogodio u kancelarijama magazina posle objavljivanja karikatura proroka Muhameda u januaru 2015. godine.

U napadima džihadista od tada je ubijeno više od 250 ljudi.

Nasralah je u četvrtak osudio ubistvo troje ljudi u crkvi u Nici.

Osumnjičeni napadač je mladi migrant iz Tunisa koji je nedavno došao u Francusku.

Vođa Hezbolaha je rekao da „islam zabranjuje ubistva nevinih“, a da „čak i ako je napadač musliman niko ne može smatrati islam odgovornim za taj zločin“.

On je apelovao na Francusku da izbegava podsticanje napetosti i ocenio da su “ francuske vlasti uvukle sebe i celu Francusku u borbu s islamom i muslimanima zbog klimavih i ponekad nepoznatih razloga“, a sada žele da uvuku čitavu Evropu, upozorivši da gube bitku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari