Linglongu sprat više od dozvoljenog 1foto FoNet/Kabinet predsednika

U blizini gradilišta kineske fabrike Linglog i buduće trase autoputa kod Ečke, treba da niknu stanovi za strane radnike u pet stambenih zgrada. Takve odluke donela je gradska vlast u Zrenjaninu, a planska dokumenta već u fazi izrade naišla su na brojna osporavanja i struke i aktivista u ovom gradu. Ipak, ni nakon javnog uvida u planska dokumenta glavne primedbe struke nisu naišle na razumevanje.

Strani investitor, kineska kompanija Linglong, predložio je veću spratnost stambenih zgrada, dok je struka rekla drugačije, pozivajući se na karakteristike ravničarskog ambijenta. Ipak, komisija koja je odlučivala po zahtevu stranog investitora odlučila je u njegovu korist, pa umesto tri iIi četiri nadzemne etaže sada će ih biti pet.

– Za sela na teritoriji Zrenjanina, maksimalna spratnost objekata je četiri nadzemne etaže. Ova spratnost se zadržava i za naselje Ečka, što omogućava očuvanje slike predela, kao i zaštitu od stvaranja pojačanih uticaja vetra – glasilo je obrazloženje Jelke Đorđević, arhitekte iz Direkcije za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina.

Reč protiv ovog projekta uputili su i aktivisti Građanskog preokreta, koji su zatražili da odbornici skupštine ovog grada ne usvoje odluku o gradnji petospratnica u Ečki.

– Izgradnjom pet petospratnica, prenamenom šumskog zemljišta u građevinsko i doseljavanjem više hiljada Kineza, selo Ečka, koje trenutno ima oko 3500 stanovnika, bilo bi potpuno izmenjeno i u ambijentalnom i u demografskom smislu – upozoravaju iz Građanskog preokreta.

Dušan Kokot iz ove organizacije smatra da se od početka dolaska Linglonga u Zrenjanin neprestano čine ustupci ovoj kompaniji i krše domaći propisi.

– Iza svega se krije ustupak zahtevu kineske kompanije Linglong koja želi da izgradi kompleks od pet petospratnica i tamo naseli svoje radnike, a verovatno i kineske radnike graditelje budućeg auto-puta Beograd-Zrenjanin. Procena urbanista je da se planira naseljavanje najmanje 2500 ljudi. S obzirom na dosadašnju praksu stanovanja kineskih radnika u Zrenjaninu, realno je očekivati da ih u tom stambenom kompleksu bude oko 3000 – kaže Dušan Kokot.

Odgovorni urbanista Javnog preduzeća za urbanizam Zrenjanina Jelka Đorđević iznela je tokom javne rasprave suprotno mišljenje od predložene odluke, tvrdeći da povećanje spratnosti u ravničarskom selu i narušava zaštitu od stvaranja pojačanih uticaja vetra, zbog čega ni u jednom zrenjaninskom selu nije dozvoljena takva gradnja.

Planiranom odlukom o Planu generalne regulacije naseljenog mesta Ečka se osim 30.000 kvadratnih metara namenjenih za izgradnju Linglongovog stambenog kompleksa opredeljuje i dodatnih 44.000 kvadratnih metara za gradnju objekata za stanovanje sa pet spratova, a to zemljište je šuma prve klase. Aktivisti Građanskog preokreta smatraju da se time priprema nova lokacija, za dalje planove kineskog investitora o kojoj javnost nije obaveštena, sem šturih saopštenja o „uvojenim planovima regulacije“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Linglongu sprat više od dozvoljenog”

  1. Baš interesantno, dovode radnike iz Kine da rade u Srbiji. Nešto ne znam da Evropljani i Amerikanci pa čak ni Rusi rade nešto slično…Ovo mu dođe nešto kao kolonizacija?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.