Lista inovativnih lekova i dalje na čekanju 1Foto: N1

Za inovativne lekove predviđeno je 5,8 milijardi dinara iz republičkog budžeta. Plan RFZO je bio da nova Lista lekova bude objavljena u aprilu, ali zbog pandemije ona je još na čekanju.

“Nadam se da će Lista novih lekova uskoro biti objavljena i da će pacijenti moći da se leče inovativnim terapijama o trošku države”, kaže Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata Srbije.

Reč je o novim lekovima koji se uzimaju kraće, efikasniji su, a pacijenti ih mnogo bolje podnose, bez bolova i komplikacija.

Pilipović napominje da su sada savremeni lekovi sve dostupniji pacijentima u Srbiji i da se situacija po tom pitanju značajno promenila od 2017. godine. Naime, na listu lekova koji se u Srbiji nabavljaju o trošku države, od 2018. godine su 54 inovativna leka za teška hronična oboljenja kao što su melanom, hepatitis C, karcinom pluća i neki oblici leukemije.

Godišnje se u Srbiji otkrije oko 400 slučajeva melanoma, od čega samo 20 odsto u ranom stadijumu. Koliko god štitili kožu, najbolja preventiva i najbolji način da se ova bolest otkrije na vreme jesu redovni dermoskopski pregledi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari