Litijum-jonska baterija trajaće duže i biće bezbednija: Naučnice sa PMF-a u Novom Sadu rade na vrednom projektu 1Foto: PMF

Četiri naučnice Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu rade na vrednom projektu pronalaženja novih materijala koji bi poboljšali bezbednost upotrebe i dužinu trajanja litijum-jonske baterije.

Rukovodilac projektnog predloga je docent dr Snežana Papović sa Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine.

Članovi tima su asistent sa doktoratom dr Jovana Panić, msc Teona Teodora Borović i msc Nikolet Cako Baganj.

– Projekat se bavi ispitivanjem novih materijala koji mogu poboljšati performanse, bezbednost i dužinu trajanja litijum-jonskih baterija. Budući da postoje limitirajući faktori za dugoročnu masovnu primenu litijum-jonskih baterija, poput malog kapaciteta, pregrevanja i zapaljivosti, imperativ je da se litijum-jonske baterije unaprede sa stanovišta efikasnosti i bezbednosti – kažu sa PMF-a.

Projekat nosi naziv „The new ionic additives for safer and durable electrolytes in lithium-ion batteries“ (akronim SafeLi) i jedan je od dva odobrena PMF-u u okviru poziva Promis 2023, Fonda za nauku Republike Srbije.

SafeLi projekat je fokusiran na razvoj novih, sigurnih i isplativih aditiva za elektrolite, koji će poboljšati termičku stabilnost i održati kapacitet litijum-jonskih baterija.

Dugoročni cilj projekta je modifikacija elektrolita litijum-jonskih baterija, koja bi objedinila inovativni potencijal SafeLi projekta u proizvod pogodan za široku primenu u industrijskom sektoru.

– Verujemo da će rezultati ovih istraživanja doprineti unapređenju naučnog znanja i tehnoloških inovacija. Podsećamo, dr Snežana Papović je, pored mnogobrojnih nagrada za nauku kojom se bavi i jedna od dobitnica stupendija za „Žene u nauci“, 2022. godine – nastavili su sa PMF-a.

Ukupna vrednost projekta je skoro 140.000 eura.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari