Ljajić: Policajci naneli štetu i instituciji u kojoj rade 1Foto: BETAPHOTO/ VLADA SRBIJE SLOBODAN MILJEVIC

Lider Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) i osnivač Sandžačke demokratske partije (SDP), Rasim Ljajić u intervjuu, za RTV Novi Pazar, govorio je o aktuelnoj političkoj situaciji.

Rekao je da ga je iznenadio incident u Priboju, kada su policajci pevali nacionalističke pesme, jer time „nisu povredili nacionalna i verska osećanja samo Bošnjaka, već  naneli i ogromnu štetu instituciji u kojoj rade i državi u kojoj žive“.

– Onaj snimak obišao je svet, milioni ljudi su ga videli, o njemu su pisali mnogi inostrani mediji, a svi postavljaju isto pitanje – da li je moguće da se ovo dešava 27 godina nakon završetka rata i da je nacionalizam još uvek tako jak i razoran na ovim prostorima – naglasio je Ljajić i dodao da je značajno, posebno za Bošnjake u Priboju, što se oglasio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali da bi bilo korisno da se vidi reakcija drugih državnih organa, posebno tužilaštva.

-Svako zataškavanje ovog slučaja može biti dodatno pogonsko gorivo za slične incidente u budućnosti. Država mora da pošalje jasnu poruku da se ovakve stvari neće tolerisati bez obzira da li su vinovnici Srbi, Bošnjaci ili neko treći – rekao je predsednik SDPS za RTV Novi Pazar.

Za odnose među bošnjačkim partijama, rekao je da bi saradnja morala da bude bolja “pogotovu zbog  konfrotirajućeg odnosa, zbog kojeg se Sandžak percipira kao osetljivo područje”.

-Neophodno je da se ta percepcija menja, a prvi preduslov za to je da bošnjačke stranke počnu da sarađuju ili za početak da međusobno komuniciraju. Političko rivalstvo je zdravo, neprijateljstvo je pogubno. Demokratska i civilizovana debata je poželjna i korisna, retorika mržnje i ličnih uvreda je put u sukobeč SDP je spremna da pruži ruku SDA Sandžaka I Stranci pravde I pomirenja (SPP). Da smo energiju ulagali u projekte i realne ciljeve, a ne međusobne svađe i prepucavanja, gde bi nam kraj bio – rekao je Ljajić.

Osvrnuo se i na odnose u Islamskoj zajednici (IZ).

Ocenio je da jedinstvena IZ nije sporna ni za jednu bošnjačku stranku, “I turski Dijanet I bosanski Rijaset tome treba da daju maksimalan doprinos”.

Ljajić je podsetio das u sve inicijative za stvaranje jedinstvene IZ, bile neuspešne, ali da bi  kroz saradnju bošnjačkih partija bilistvoreni ambijent  atmosfera da se do tog cilja dođe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari