Ljubav okončana ubistvom, ubica bežao fijakerom ka Višnjici 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Tužnu sudbinu 25-ogodišnje Mileve, služavke Opšte državne bolnice, i nesrećan kraj jedne bračne preljube koji je uznemirio žitelje beogradske opštine Palilula, donosi nam list Mali Žurnal pre 110 godina.

Juče se u Paliluli odigrala krvava ljubavna drama kada je služavku Opšte državne bolnice ubio njen trideset godina stariji ljubavnik Stanoje, poslužitelj u istoj.

Zločin se desio oko podneva u kafani ,,Dalmatinac“ u Dalmatinskoj ulici kada su se ljubavnici sastali oko razgovora. Tada je, nakon odbijanja poziva za ručak, nesretna Mileva zadobila nekoliko povreda oštrim predmetom, kamom, u grudi i u leđa.

Svedoci su pritrčali u pomoć kad se ubica u panici dao u bežanje, i pronađen je tek jutros u 5 ujutru u svojoj kući na Vračaru, gde ga je uhvatio noćni čuvar.

Mileva je bila rodom iz Šapca i nemačkog porekla sa devojačkim prezimenom Hofman, a pre nekoliko meseci se razvela od svog muža Vojislava Jovanovića, terenskog radnika.

Ljubav okončana ubistvom, ubica bežao fijakerom ka Višnjici 2Ljubav između 57-ogodišnjeg Stanoja, oženjenog Jelisavetom, i Mileve se rodila u jesen, na poslu, kako tvrde sagovornici Malog Žurnala. Bila je vrlo tajna, ali naslućivana. Jelisavetu je njena komšinica upozoravala rečima o skoro nestalom prstenu ,,izvadi mi oba oka ako taj prsten ne nađeš na ruci one švabice Mileve“.

Pre nesretnog događaja Mileva je pokušavala da se pomiri sa svojim mužem, ali je to bilo neuspešno i Mali Žurnal zato pretpostavlja da je ovo razlog eksaliranja Stanojeve ljubomore.

Ubica je bežao fijakerom ka Višnjici i o tome su odmah obavešteni pisar gospodin Loznić i član kvarta gospodin Rajić koji su već u pet popodne krenuli u poteru, dok su gročanski srez i smederevska policija nadgledali istragu.

Ubica je uhvaćen u 5 ujutru u svojoj kući na Vračaru gde je pokušao da se otruje. Nije poricao ubistvo i kao razlog navodi Milevino sastajanje sa drugim čovekom.

Novinar Malog Žurnala ga opisuje kao ,,jednog bednog tipa, nervoznog i zadihanog“ nižeg, proćelavog sa sumnjivom prošlošću zatvorskih dana.

Stanoje izjavljuje da je ,,star 57 godina,i da je veliki  ženskaroš, jer ima još dve ljubavnice. Veli da se propio od derta za Milevom, koju je, ni sam ne zna zašto, silno voleo.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne bilbioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari