Ljubinka Trgovčević: Ubistvo Stamboilića izraz patološke mržnje

Ostavite komentar


  1. Patoloskih mrzitelja ima u sta sam se licno uverila i koji nisu toliko glupi da ubijaju na taj nacin , pa se pitam , kako ovaj drugi nacin nije pao na pamet , kao sto Vi kazete DBu ili Slobodanu Milosovicu . Ako je to uradila DB u sta ne mogu da poverujem , a ne mogu da poverujem ni da je to uradio Slobodan Milosevic. Volele bih da se otvore arhive da svi vidimo kako je ubijala udba, da li su koristili otrove, na koji nacin su radili i koje vrste otrova i ko su deca bivsih udbasa , mozda kopiraju roditelje .

  2. „…Ponovio si, ne samo u ovoj stvari, lošu stranu srpske istorije, misleći, možda potcenjivački, da mi Srbi druge istorije i nemamo…“ Pa imamo li?
    Ni jedna ulica, u novoj preraspodeli imena ulica, ne dobi ime Ivana Stambolica ni Draze Mihajlovica… Djindjic je dobio.

  3. Са Википедије:
    „Milošević officially turned against Stambolić by calling Pavlović a threat to „ideological unity“. But Milošević did not have any forces at that moment to outmanoeuvre Stambolić. He was bailed out of this situation by Dušan Mitević. Mitević, along with some members of the Belgrade Communist Party, drafted a letter to Milošević saying that the Belgrade Party committee had been pressurized by Stambolić into supporting Pavlović; they also sent Milošević the original letter by Stambolić. Next day, in front of about fifty members of the Communist Party, Milošević read the letter aloud.

    The session ended with Milošević coming out stronger than ever and Pavlović expelled from the party. Pavlović left politics. Stambolić was publicly humiliated and weakened; even his allies lost their influence, and he was obliged to resign from the post of president of Serbia, which he did.“

    Усред њихове Србије!? Какве је уопште шансе имала стока из Крајине?

  4. Ova „istina“ ima više logičkih i činjeničkih rupa. Osnovno pitanje je pitanje motiva za ubistvo. Zaista, zašto bi Milošević naredio ubistvo Stambolića i to 13 godina nakon što se sa njim razišao i ljudski i politički? U nedostatku realnih motiva gospođa Trgovčević kao motiv koristi patološku mržnju? Ko je tu koga patološki mrzeo? Milošević je smenio Stambolića, a ne obratno, tako da je logičnije patološku mržnju pripisati Stamboliću a ne Miloševiću. I nije samo sirova logika u pitanju. Tu su i činjenice. Nakon smene Stambolić je blizu 10 godina obavljao posao direktora JUMBES banke. Na to mesto ga je postavila savezna Vlada, a to jasno nije bilo moguće bez saglasnosti samog Miloševića. Šta uopšte u presudi piše o motivu? U presudi piše da je po nalogu Miloševića, A U CILJU ELIMINACIJE POLITIČKIH PROTIVNIKA, Legija oformio kriminalnu grupu sačinjenu od pripadnika JSO, koja je izvršila atentat na Vuka Draškovića i ubila Ivana Stambolića? Na stranu to što apsolutno nigde u presudi nije naveden niti jedan jedini konkretni i neposredni dokaz o tome da je nalog za ubistvo dao Milošević. Mnogo je važnije odgovoriti na pitanje koliko su u to vreme Vuka Drašković i naročito Ivan Stambolić kao opolitički protivnici zaista bili opasni po vlast Miloševića. Stambolić je u vreme ubistva bio potpuno zaboravljen kao političar i apsolutno nebitna politička fiigura. Nije imao svoju partiju, a koliko se sećam nije čak ni bio član bilo koje partije, a najgnusnija laž je da je bio potencijalni kandidat udružene opozicije (DOS) za predsednika SRJ (Koštunica je znatno pre ubistva Stambolića promovisan za kandidata DOS-a za predsednika SRJ). Što se tiče Draškovića, on jeste smetao, ali ne Miloševiću već formiranju udružene opozicije (DOS). Da podsetim, SPO nije bio član DOS-a, imali su sopstvenog predsedničkog kandidata i skrajnuti i uplašeni atentatima bili su marginalizovani i doživeli debakl na izborima na kojima je upravo DOS pobedio i faktički srušio Miloševića? Uvek je bilo i biće najvažnije pitanje ko je imao koristi od nekog kriminala. Ubistvom Ćuruvije, a još više ubistvom Stambolića (inače Miloševićevog kuma) Slobodan Milošević je ogađen narodu, a atentatima na Draškovića su on i njegova partija oterani u ilegalu čime su širom otvorena vrata da se po prvi put kompletna opozicija udruži. Uostalom, na čijoj su strani 5.Oktobra 2000. bili oni koji su osuđeni za sve napred navedene zločine? I na kraju da se razumemo. ne pišem ovo da bih bilo koga branio, a još manje da bih nekog optuživao. Jednostavno zvanična istina u slučaju Stambolić i Drašković, ali i u slučajevima Ćuruvija i Zoran Đinđić ima previše i logičkih i činjeničnih rupa, a u nekim delovima i vređa zdrav razum.

    1. Zašto? Pa kad si bio na čelu zemlje (kao Ivan) znaš kako on funkcioniše znaš do tančina štazi-sistem. Mira i Sloba su se uplašili da će Ivan „savetovati“ lidere DOS kako da RASFORMIRAJU ŠTAZI-SISTEM. Štazi-sistem je čak i Slobu isporučio Hagu, umesto nega postavio Koštunicu, pa posle ubistva Đinđića, ponovo preuzeo amabaš sve dizgine dražve…vlada golom silom, uništili su ljudske resurse u Srbiji da bi oni i dalje vladali….

      1. Rupe možete da pohvatate zsko što malo dublje promislite o svim rezultatima tog režima. Od ratova na prostoru bivše Jugoslavije, do svih mogućih atentata. Pominjete Budvu, a ne Ibarsku? Inače, iza svakog ovakvog zločina ne mora da stoji jasan plan i motiv Miloševića, već je dovoljna sama zločinačka struktura represivnog aparata koja se nemilosrdno obračunavala sa neistomišljenicima i koju je on promovisao. To vam je kao slučaj sa egzekucijama u Rusiji.

  5. Milošević i njegova supruga nisu imali ni jednog razloga da naruče ubistvo Stambolića. Kada se otvor relevantne arhive videće se ko je naručio smrt Stambolića.

    1. Da, oni su bili ljupki bračni par iz komšiluka. Poznati filantropi i veseljaci.

  6. Citat iz http://www.rtv.rs/sk/politika/legija-stambolic-ubijen-da-bi-optuzili-milosevica_33583.html
    Legija intervju dat novinarki Pitanje ionako nema veze sa ovim odgovorom ali evo odgovora : Da bih temeljnije odgovorio na pitanje, moram opet da se vratim na režisere iz senke koji su i tom likvidacijom rukovodili i napravili scenario za dovođenje tadašnjeg DOS-a na vlast. Za njih je, pošto su zaista više nego dobro pratili i analizirali celu tadašnju situaciju u Srbiji, pokojni Stambolić bio idealan za zamišljeni scenario.

  7. Ko ce biti reziser suve istine , ima li ga , mozda bi taj bio pobednik sledecih izbora .

  8. Vaš komentar je rezultat vaše patološke mržne prema Slobodanu (Miloševiću). Sutski proces nije dokazao Vašu tvrdnju, već je rekao „da se može osnovano sumnjati…“ Zbog toga je i jedan sudija veća (mislim gospođa Drecun) podnela ostavku. Ako bi ste ubistvo Stambolića stavili u kontektst tadašnjeg vremena i postavili samo jedno pitanje: Ko je imao korist od toga, a ko štete? Dobili bi odgovor i za to , iza ubistvo Žike Petrovića- direktora JAT-a, Ministra Pavla Bulatovića, Zorana Todorovića, „Kundaka“ „Badže“.
    Kome je bio iteres izazivanje nestabilnosti u Stbiji pred izbore?

    1. Mozda neko prizeljkuje 6. Okobar . A sta je sa gupom Amerika , gde su oni , ko su oni, to nikada nije razjasnjeno ?.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.