"Ljude ubije i balon od pet litara vode, izbegnuta veća nesreća": Stručnjak za bezbednost saobraćaja o otpadanju točka sa autobusa 1foto FoNet Ana Paunković

Ne dešava se često, ali nije neobično da autobusu u pokretu otpadne točak, što se desilo i u ponedeljak u Beogradu. Splet okolnosti je bio takav da je točak nastavio da se kreće i udario dve žene, od kojih je jedna podlegla povredama od zadobijenog udarca.

N1 je pokušao da sazna koliko je težak točak na autobusu gradskog prevoza, kao i kojojm brzinom se kretao prilikom udarca u dve žene koje su se nalazile na trotoaru.

Stručnjak za bezbednost saobraćaja Milan Božović kaže za N1 da to zavisi od mnogo faktora, ali da se dešavalo i da čoveka kraj puta ubije balon s pet litara vode koji je ispao iz kombija kome su se otvorila vrata u vožnji.

Stranice crne hronike pamte i slučaj iz Iriga, kada je sa kamiona u pokretu otpao točak i udario staricu koja je sedela na klupi u obližnjem parku.

Dešavalo se, podseća Božović, i da otpali točkovi na auto-putu dovedu do težih saobraćajnih nesreća tako što odlete u suprotan smer i podlete pod vozilo koje se potom prevrne, ili pri velikoj brzini udare u neki automobil.

„Kada točak otpadne pitanje je samo gde će da završi“, rekao je Božović i dodao da je nesreća mogla da bude i veća da je točak završio u grupi ljudi na autobuskom stajalištu.

Govoreći o konkretom slučaju koji se desio u ponedeljak u Beogradu, Božović kaže da će se tek veštačenjem vozila utvrditi odgovornost za nesreću. On objašnjava da je do otpadanja moglo da dođe usled nekog ranijeg loma koji je doveo do otpadanja, ili pukotine koja je dovela do toga da se točak drži na manjoj površini.

Moguće je, dodaje Božović, da je postojala i greška u montaži.

Pored krivične odgovornosti, koja će biti utvrđena istragom i veštačenjem, postoji i ona koja se može zahtevati u građanskoj parnici, odnosno u kojoj oštećeni može zahtevati novčanu nadoknadu.

Prema Božovićevim rečima, u ovakvim slučajevima oštećeni treba da se obrate vlasniku autobusa.

Mediji su objavili da je autobus s kog je otpao točak saobraćao na lini 78, a Nikola Jovanović iz Centra za lokalnu samoupravu tvrdi da je vozilo u vlasništvu prevoznika „Banbus“ iz Obrenovca.


Iz ove firme za N1 nisu želeli ni da potvrde, niti da demantuju da je autobus njihov. Kako su rekli, niko od nadležnih nije tu kako bi odgovarao na naša pitanja.

„Banbusov“ autobus, takođe na liniji 78, imao je veliku nezgodu i 2019. godine kada je šest osoba povređeno pošto je eksplodirao kompresor za vazduh kod srednjih vrata. Od eksplozije je bio potpuno uništen srednji deo autbusa, a popucala su sva stakla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari