"O Jasenovcu nikad dosta polemike": Zašto nekome baš sad odgovara stara izjava Vladike Jovana? 1Foto: Wikipedia; Goran Srdanov/Nova.rs

Ponovno izvlačenje u javnost izjave episkopa pakračko-slavonskog Jovana Ćulibrka o Jasenovcu, izrečene 2019. godine o revizionizmu u naučnom i medijskom prostoru Srbije i Republike Srpske koje su najpre objavili bosanski mediji, govori o dnevno-političkim upotrebama jednog stava, nikako o naučnom sagledavanju istorijskih činjenica o ustaškom logoru smrti, saglasni su sagovornici Danasa.

Posebno je upadljivo da je izjava baš sada aktuelizovana, kako primećuje za Danas istoričar i nekadašnji direktor Muzeja žrtava genocida Veljko Đurić Mišina.

Takođe, izostao je deo izjave Vladike, koji je i predsednik UO Muzeja žrtava genocida iz Beograda i predsednik Odbora za Jasenovac SAS SPC, koji je tada rekao: „Kao što se svatko bori ovde i negdje drugdje protiv toga da je Jasenovac bio nekakvo lječilište, mi smo dužni da se oglasimo i po ovoj stvari.“

„To je tribina iz 2019. godine, ovo je jedna posebna operacija, ne mogu da dokučim odakle dolazi. Njegova tvrdnja, onda kada je izrekao da je to državni projekat, mogu da kažem da je delimično u pravu ali to je duga priča. Govori o šarlatanstvu u nauci i uplivu političara u tu priču“, rekao je Veljko Đirić Mišina.

Kao istoričar, specijalizovan za istoriju Srpske pravoslavne crkve, proučavanje genocida i holokausta i modernu istoriju Zapadnog Balkana, on se ukratko osvrnuo i na izveštavanje medija o ovoj temi, insistirajući da je izjava Vladike zabeležena 2019. godine.

„Za medije imam poruku da naprave razliku kada pišu o pojmovima umanjiti i uvećati, samo ta dva termina treba objasniti. Ako vi ništa ne znate, da li vi nešto što ne znate možete povećavati ili umanjivati. Tako da je svaka priča o tvrdnjama ovim ili onim izmišljena. Za razliku od toga, priča o broju žrtava iziskuje ozbiljan razgovor“, rekao je za Danas istoričar Veljko Đurić Mišina.

Politikolog i profesor Filozofskog fakultetu u Beogradu Đorđe Vukadinović smatra da je reč o kampanji i čini mu se da je meta te kampanje Vladika Jovan, dok je Jasenovac „kolateralna žrtva“.

„To je nekakva čudna kampanja, izjava je stara a plasirao ju je klix.ba. Iznenađujuća mi je čitava ta priča, od trenutka kada se pojavila, do sadržaja, s obzirom na to da je reč o staroj izjavi koja je istrgnuta iz sadržaja. Očigledno da su tu neki drugi motivi u pitanju. Ja mislim da je tema Jasenovca u celini a i žrtava suviše velika i teška, da bi se tako neozbiljno i dnevno-politički upotrebljavalo. A ovo mi upravo liči na neku vrstu kampanje, nije jasno ni odakle dolazi, ni zašto. Bez obzira čime je sve inspirisano ali čini se da je meta Vladika Jovan a da je Jasenovac iskorišten kao kolateralna žrtva“, rekao je za Danas Đorđe Vukadinović.

Sa pitanjem kako komentarišu izjavu vladike Jovana Ćulibrka, pakračko-slavonskog episkopa i stručnjaka Srpske pravoslavne crkve za Holokaust, da je uvećavanje broja srpskih žrtava u Jasenovcu državni projekat i da je reč o revizionizmu, obratili smo se Muzeju žrtava genocida ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor, a odgovor nismo dobili ni u Jevrejskoj opštini Beograd niti Savezu Jevrejskih opština.

U Istorijskom muzeju Srbije, s druge strane, kažu da iako nisu specjalizovani za ovu oblast, ipak im se čini da licitiranje sa brojkama žrtava ne doprinosi utvrđivanju istine.

Ova ustanova je svu relevantnu istorijsku građu o Jasenovcu predala Muzeju žrtva genocida, kao specijalizovanoj ustanovi.

„Istorijski muzej Srbije je ponudio devedeset telegrama iz sabirnih centara, deset telegrama iz Jasenovca i tri prijave. U tim dokumentima se nalaze imena, koje kolege imaju vezano za istraživanja koja rade. Kolege se bave pojedinačnom identifikacijom žrtava, koja doprinosi tačnom utvrđivanju broja. Taj posao je započet a kada će biti završen, ne može niko da tvrdi“, rekla je direktorka Istorijskog muzeja Srbije dr Dušica Bojić.

Izjava Vladike o revizionizmu istrgnuta iz konteksta

Na tribini u Zagrebu, u jesen 2019. godine, na kojoj su gostovali istoričari sa beogradskog Instituta za savremenu istoriju, delovanje istoričara Gideona Grajfa komentarisao je predsednik UO Muzeja žrtava genocida iz Beograda i predsednik Odbora za Jasenovac SAS SPC, pakračko-slavonski vladika Jovan Ćulibrk.

„Mi imamo sada slučaj revizionizma u Srbiji i u Republici Srpskoj koji je masivan s naše strane. To je podrška lažnoj priči s profesorom Gideonom Grajfom, koji se pojavio u Srbiji. Svi znamo ko je, profesionalni istoričari znaju ko je, svi znaju da je cirkus, jer Grajf već govori o 1.400.000 žrtava Jasenovca, znači, nije riječ ni o 700.000, nego o 1.400.000“, rekao je Vladika.

„I nauka, struka ćuti, kao što su ćutali i u drugoj polovini 80-ih, kada su pisci, pjesnici, Duga, otvarali ključne problema na području bivše Jugoslavije, a Branko Petranović, veliki korifej, piše pohvalnu kritiku knjige onoga nesretnog Bulajića o Gradini, gdje je ovaj ustanovio da je bilo 1.100.000 žrtava Jasenovca. Znači, postavlja se pitanje ozbiljno etike u struci istoričara. Imamo državni projekat revizije u Srbiji, nemojmo se zavaravati, i struka se ponaša kao da se to dešava u nekoj drugoj državi…“, rekao je Jovan Ćulibrk.

On je tada dodao: „Kao što se svatko bori ovde i negdje drugdje protiv toga da je Jasenovac bio nekakvo lječilište, mi smo dužni da se oglasimo i po ovoj stvari.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari