Lokalni parlament u Tutinu ponovo bez kvoruma 1foto (opština Tutin) : Skupština opštine Tutin

Ni iz četvrtog pokušaja nije održana sednica lokalne skupštine u Tutinu.

Ponovo je došlo samo 18 odbornika, do sada vladajuće SDA Sandžaka. Van skupštinske sale ostalo je 19 opozicionih odbornika, Stranke pravde i pomirenja (SPP), GG „Tutin na prvom mestu“, Sandžačke demokratske partije  (SDP) i SNS.

Tutinski opštinski parlament poslednji put je zasedao krajem juna. Od tada, sednice se bezuspešno zakazuju, jer je tanku skupštinsku većinu napustio jedini odbornik naprednjaka.

Zakonski rok za njeno održavanje bio je 30. septembar. U tom mesecu, tri puta je zakazivano i odlagano njeno zasedanje, pa su odbornici SDA samostalno doneli odluku i za danas zakazali sednicu.

S obzirom da ni danas nije bilo kvoruma, oni su novu sednicu zakazali za 21. novembar. Opet, samostalno i bez mogućnosti da donose punovažne odluke.

Predsednik opštine Tutin Salih Hot, posle ovoga što se danas dogodilo, navodi da je na nadležnim organima da donesu „odluku o uvođenju prinudne uprave i odbornici SDA Sandžaka nisu više adresa za ove probleme“.

“Neki drugi su, svojim nehtenjem da rade preuzeli na sebe odgovornost cele situacije”, poručio je Hot.

Predsednik SPP u Tutinu i narodni poslanik Zaim Redžepović ocenio da je „danas svima postalo jasno, da je trodecenijskoj vlasti jedne stranke u Tutinu došao kraj“.

“Od ove vlasti više nema ništa, više nije legitimna i ne može da donosi odluke koje će biti legitimne, a nama to i treba”, poručio je Redžepović i dodao da je još juče nadležnom ministarstvu kazao da se u opštini Tutin uvede prinudna uprava.

O formiranju neke nove koalicione većine još se niko ne izjašnjava, osim Redžepovića koji je rekao da su razgovori mogući sa svima, samo ne sa SDA Sandžaka.

SDA Sandžaka je na vlasti od 1996. Od te godine do poslednjih lokalnih izbora, 2020. imala je apsolutnu vlast u Tutinu.

Unutar stranačke razmirice odrazile su se i na funkcionisanje lokalne samouprave.

To je za posledicu imalo smenu dvojice pomoćnika predsednika opštine, ali i smenu na čelu partijskog odbora. Umesto narodne poslanice Selme Kučević, ponovo je na tu funkciju vraćen bivši poredsednik opštne Kenan Hot.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari