Lončar: Vladimir Putin je u Ukrajini napravio istorijsku grešku

U Beogradu predstavljena knjiga istoričara Tvrtka Jakovine - “Budimir Lončar: od Preka do vrha svijeta”

Ostavite komentar


  1. Razumem nastojanja da se postigne mirbu Ukrajini. Međutim taj mir nikako ne sme biti postignut kompromisom i tako da se nijedna strana ne oseti poraženo. Rusija mora biti poražena i njena vojna sila mora biti slomljena na takav način da narednih nekoliko decenija ne bude u stanju da napadne bilo koga od svojih suseda. Samo tako se može postići trajniji mir.
    Putin je klasičan školski siledžija koji se maltretiranom učeniku izvini pred direktorom škole, a onda ga sačeka na ulici posle časova i oplavi od batina.
    Dosta je više kompromisa sa takvima i udovoljavanja njihovim apetitima.

  2. Kad god se pominje slavna istorija naše diplomatije u bilo kom preiodu naše prošlosti, prvo što mi padne na pamet je Marko Djurić…

  3. Diplomatija i briga za medjunarodne odnose i rešavanje konflikata u svetu je bila najveca briga i najvažnija misija Yugoslavije. Mislim da he Titu to bio najvažniji zadatak i strasno pažljivo i planski /ili po instrukcijama/ je postupao .Najvaznije vesti na vestima su bila svetska dešavanja i to oko 5/6 priloga.Na kraju skromno i uopšteno “ vesti iz zemlje”. Niko se nije bavio preterano ekonomijom,unutrašnjom politikom i rešavanjem problema-samo je redovno TITO držao govore o stanju u zemlji i kritikovao unutrašnje i spoljne neprijatelje.To je to. Sada imamo hvalospev diplomatiji a ona je bila diplomatija nesvrstanih zemalja maglovita.

  4. 1) Loncar nije zavrsio fakultet, nijedan. Od stranih jezika je samo natucao wngleski, na jako niskom nivou i sa teskim akcentom
    2) Pribicevic nikada nije bio diolomata. Nego nezaposleno lice, bez profesije, koje je dva puta politicki bilo imenovano za ambadadora. Prvo ga je SPO poslao u Nemacku, iako ne zna ni rec nemackog jezika. A kasnije ga SNS poslao u London, gde bio katastrofalno neuspesan

  5. E, mirotvorci, diplomate, intelektualci, da li ste se kasno setili da progovorite?

  6. Bila zemlja, bila drzava, bio predsednik poshtovan celim svetom a onda doshli nacional- socijalisti i lazni radikali. Rezultat ja dozivljavam a dozivljavaju i oni koji pljuju po Yugoslaviji. I danas kada se upoznajem sa starijim ljudima po inostranstvu govorim (iz Srbije sam) gledaju belo, dodam Jugoslavija (osmeh, vedrina, srdachnost zauzvrat).

  7. Veliki diplomata, veličina. Zadnja nada za Bagdad 1990. Duboko poštovanje.

  8. Komefdija je kome vi posvecujete paznju. Latinka, Loncar, Svilanovic, Pesic….samo vam nedostaje Tudjman, Mesic, Jansa, mozda Dolanc…..oni su vasa liga.

  9. Rusija decenijam nudi pregovore, a dobija ignorisanje i uporno guranje NATO pakta da joj izađe na granice, da je opkoli, udavi i rasturi – balkanizuje. Ali sad je moderno gledište da istorija počinje od juče, bez konteksta…

  10. Šteta da pored tolikog „umijeća diplomacije“ niste uspeli sačuvati SFRJ i spriječiti njen krvavi raspad. Propali kadrovi propale experimentalne države.

  11. Лончар је можда највише, од свих политичара, лобирао за неовисност лијепе њихове, али нажалост то Срби или не знају или су заборавили

  12. Пази само Лончар и врх света! О Боже има ли те! Бал комунистичких вампира и њихових потомака! Где беше ти господине Лончар и да кажеш нешто од 1992. до данас? Да те подсетим само за најкрупније догађаје: беше, два пута Ирак, Гренада, Хаити, Афганистан, Срби три пута (РСК, РС, СРЈ), Либија, Сирија, … Не чусмо те баш ни једном. Седи, не један, него минус бесконачно и ти и сви ови око тебе!

  13. Nema nama spasa sa ovim novokomponovanim komentatorima. To ne postuje nista , ne zna nista i jeste nistarija . Nasa stvarnost.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bisera Veletanlić, muzičarka

Danas je list koji je društvu apsolutno neophodan. Šteta što nema više listova poput Danasa.