Lončareva naredba marketinški trik za glasove? 1Foto: Sajt Kliničkog centra Niš

Sindikat zdravstva i socijalne zaštite „Sloga“ ponovo je uputio zahtev Ministarstvu zdravlja i ministru Zlatiboru Lončaru da „ispoštuju obećano“ i uposle sve zdravstvene radnike koji su bili angažovani tokom epidemije korona virusa.

„U ovom trenutku na stotine zdravstvenih radnika u Nišu, Boru, Kikindi, Valjevu, Vladičinom Hanu, Topoli i drugim mestima očekuje da budu zaposleni u stalni radni odnos prema naredbi Ministarstva zdravlja od 26. marta, kojom se nalaže prijem u radni odnos na neodređeno vreme zdravstvenih radnika po hitnom postupku. Ovo je posebno važno sada kako vidimo da postoji opravdana bojazan od ponovnog povećanja obolelih od virusa korone“, navodi se u saopštenju „Sloge“.

Sindikat je postavio pitanje da li je naredba ministarstva bila iskrena ili je predstavljala „još jedan u nizu marketinških trikova za pridobijanje glasova na predstojećim izborima“.

Predsednik Sindikata „Sloga“ za jug Srbije Dejan Ilić kaže da još nije rešen problem stalnog zaposlenja za 119 lekara, 90 medicinskih sestara i tehničara i tri farmaceuta angažovanih u kovid centrima u Kliničkom centru (KC) u Nišu, koji su zaposleni na određeno vreme od tri meseca.

„Posle sastanka u KC u Nišu, na kojem su predstavnici uprave pokazali dobru volju da reše ovaj problem, RFZO-o su podneli ne samo zahtev za povećanje fonda zarada, nego i rešenje za svakog zdravstvenog radnika pojedinačno. KC nije u stanju da iz svojih izvora obezbedi sredstva za njihove plate. Očekujemo da će odgovor biti pozitivan za sve, kao što je slučaj u drugim gradovima“, kaže Ilić za Danas.

On napominje da kod lekara dobrovoljaca postoji bojazan da neće svi biti primljeni u stalni radni odnos.

– Pratićemo situaciju, a ukoliko svi ti ljudi, koji su inače podneli ogroman teret u borbi protiv epidemije korona virusa budu izigrani, organizovaćemo proteste ispred KC – kaže Ilić za naš list.

Uprava KC je sredinom aprila saopštila da je „zbog aktuelne pandemije korona virusa i povećanog pritiska na zdravstveni sistem, pošto je u Nišu bila najveća kovid bolnica sa 2.800 hospitalizovanih pacijenata, zaposlila na određeno vreme dobrovoljce“, i da „će nakon procene kvaliteta njihovog rada oni dobiti i ugovore za stalno“.

Tada su prioritetno zaposleni svršeni specijalisti i specijalizanti na završnim godinama Medicinskog fakulteta iz anesteziologije, infektologije, epidemiologije, dečije hirurgije i pedijatrije. Odmah potom posao su dobili i drugi zdravstveni radnici koji su se odazvali pozivu uprave KC i bili spremni da rade sa kovid pacijentima.

Političko saopštenje Ministarstva zdravlja

Sindikat zdravstva i socijalne zaštite „Sloga“ saopštio je da su „iznenađeni“ objavom na sajtu Ministarstva zdravlja, u kojoj je navedeno da su predstavnici reprezentativnih sindikata nakon sastanaka sa resornim ministrom ocenili da bi „kao sindikati trebali da kritikuju, ali nemaju šta“.

„U potpunosti smo zatečeni saopštenjem, koje ocenjujemo kao političko i predizborno.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari