Više od 60 organizacija civilnog društva iz Srbije uputilo je otvoreno pismo Miloradu Veljoviću, direktoru policije MUP Srbije, povodom učestalih napada na Omladinski centar CK 13 u Novom Sadu, ali i drugih incidenata koje su se u poslednje vreme zbili na teritoriji Vojvodine.


„Kao rezultat loše reakcije države, svedoci smo učestalih incidenata na teritoriji Vojvodine. Podsećamo da je samo u nekoliko dana, osim na CK13, izvršen napad i na Islamski centar u Novom Sadu, kao i na Crnogorski kulturni centar u Lovćencu. Očekujemo od vas da pronađete napadače i na ove institucije, i da kroz istragu utvrdite da li su incidenti na bilo koji način međusobno povezani“, stoji u otvorenom pismu u kom organizacije izražavaju veliku zabrinutost zbog činjenice da MUP Srbije do sada nije otkrio počinioce nijednog od napada na novosadski Omladinski centar.

Oni zahtevaju od Veljovića da se napadači napadači pod hitno pronađu i izvedu pred pravosudne organe. „Imamo utisak da policija, kao ni predstavnici drugih državnih organa, ovim napadima ne posvećuju potrebnu pažnju, čime se praktično huligani ohrabruju“, dodaje se u pismu, uz podsećanje da su prostorije CK 13 dvaput napadnute u četiri dana. U prvom napadu, za vreme projekcije filma, kamenicom je razbijen prozor Centra, a staklo se zarilo u šalukatre koje su bile zatvorene. Drugi napad desio nakon četiri dana, kada je nepoznata osoba u dvorište kluba ubacila eksplozivnu napravu poznatiju kao „topovski udar“, koja je izazvala je izazvala bučnu eksploziju usled koje se dim raširio po dvorištu u kojem se odvijao redovni program CK13 – projekcija filma kojoj je prisustvovalo petnaestak ljudi. Nakon oba incidenta policija je izvršila uviđaj nakon 20 minuta od trenutka kada su pozvani. Centar je i ranije bio meta napada, kada su razbijani prozori na zgradi, dojavljivane postavljene eksplozivne naprave, ispisivani grafiti mržnje, međutim, počinioci nikada nisu otkriveni.

„S obzirom na činjenicu da je Omladinski centar CK13 tokom četiri godine postojanja prepoznat kao institucija koja u svom delovanju neguje poštovanje različitosti, antidiskriminaciju, antihomofobiju, antifašizam, borbu protiv nasilja, borbu za rodnu ravnopravnost, prava manjinskih grupa i poštovanje svih vidova različitosti – smatramo da je napad na CK13 zapravo napad na vrednosti civilnog društva“, zaključuje se u pismu, čije kopije su poslane su na adrese predsednika i premijera Srbije, premijera Vojvodine, ministra unutrašnjih poslova, republičkog i pokrajinskog ombudsmana, kao i na adrese šefa Delegacije EU u Srbiji i šefa Misije OEBS-a u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari