LSV: Odgovornijim pristupom centara za socijalni rad i policije smanjiti femicid 1

Povodom 18. maja, Nacionalnog dana sećanja na žene žrtve nasilja u porodici, Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je nadležne institucije, pre svega policiju i centre za socijalni rad, da ulože napor kako bi se smanjio broj ubijenih žena u porodičnom nasilju.

„Jučerašnji slučaj, još jedne ubijene žene u Valjavu, koja je nasilje bivšeg partnera prijavljivala policiji, pokazuje da je potrebna bolja koordinacija između centara za socijalni rad i policije“, navodi se u saopštenju LSV, uz podsećanje da je od početka godine, prema evidenciji Mreže Žene protiv nasilja, u porodičnom partnerskom nasilju ubijeno šest žena i bilo pet pokušaja ubistava.

LSV smatra da je vreme da radnici u centrima za socijalni rad sa većom ozbiljnošću i odgovornošću pristupaju temi porodičnog nasilja, koje se često završava femicidom, a da policija mora uspostaviti takav sistem rada da ne dozvoli da prijavljeni nasilnici ostvare svoje pretnje.

„LSV podseća sve relevantne društvene faktore, počevši od medija, preko javnih ličnosti, do poličara koji javno istupaju, da je femicid posledica više faktora, ali da je jedan od važnih stvaranje atmosfere u kojoj se formira slika o tome da je nasilje prihvaćena pojava, koju ne treba osuđivati“, piše u saopštenju.

LSV smatra da su nasilje u javnom govoru, nasilje koje svakodnevno izbija sa ekrana u rijaliti programima, nasilje u obraćanjima najviših političkih predstavnika u Narodnoj skupštini i pokrajinskom parlamentu „uzroci koji doprinose nasilju u porodici“.

„Zato LSV traži da se uspostavi efikasniji sistem koordinacije institucija i zaštite žena žrtava nasilja, kako ne bi postale još jedna stavka u statistici o femicidu. Odgovornost je na svima nama, a pre svega na institucijama“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari