LSV: Patrijarh je morao da pita Čuružane šta misle o odlikovanju Viktora Orbana 1Foto: LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine ponovo zahteva od Vlade Republike Srbije da uputi oštar protest Mađarskoj zbog postavljanja biste u mađarskom Parlamentu admiralu Miklošu Hortiju, lideru fašističke Mađarske i jednom od najodanijih Hitlerovih saveznika.

„Nažalost, umesto da se osudi politika rehabilitacije Hortija, čoveka koji je u našoj zemlji proglašen za ratnog zločinca, Srpska pravoslavna crkva dodeljuje odlikovanja osobama odgovornim za tu rehabilitaciju“, kaže Aleksandar Marton portparol LSV.

Srpski patrijarh Porfirije dodelio je premijeru Mađarske Viktoru Orbanu najviše odlikovanje SPC, a Ligaši napominju da politika Viktora Orbana poslednjih godina u potpunosti sledi pravac rehabilitacije admirala Hortija i njegovog režima.

„Njegovo ime se veliča, po Hortiju se imenuju nazivi ulica, trgova, podižu mu se spomenici, bezočno se prekraja istorija. Pokolji 63.000 Jevreja u Mađarskoj, ali i hiljade ubijenih Srba, Roma i političkih neistomišljenika na okupiranim teritorijama se ne spominju“, nastavlja Marton.

LSV podseća patrijarha Porfirija da je i on iz Čuruga, mesta u kom su Hortijevi fašisti 1942. godine ubili više hiljada njegovih sugrađana, patrijarh je pre dodele odlikovanja Orbanu morao pitati svoje komšije šta misle o tome.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari