Luka Jovanović: Održavanje šetnje u okviru Prajda pod znakom pitanja, učesnike zastrašuju sa svih strana 1Foto: Shutterstock/BalkansCat

Programski direktor Foruma za bezbednost i demokratiju (FBD), advokat Luka Jovanović ocenio je danas da je u poslednjih 48 sati održavanje šetnje u okviru Evroprajda stavljeno pod znak pitanja, a da zastrašivanje potencijalnih učesnika šetnje i dalje stiže sa svih strana.

„Najnoviji takav vid zastrašivanja potekao je iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u kojem se ljudima koji, ipak, pokušaju 17. septembra da ostvare svoje ustavno pravo na mirno okupljanje, preti prekršajnim prijavama, pa čak i zatvorskim kaznama“, istakao je Jovanović, a navodi se u saopštenju FBD.

Kako je naveo, malo je verovatno da će Upravni sud oboriti odluku o zabrani, ali član 13 stav 1 tačka 4 Zakona o javnom okupljanju propisuje da se spontana mirna okupljanja, bez organizatora, kao neposredna reakcija na određeni događaj, nakon tog događaja, koji se održava na otvorenom ili u zatvorenom prostoru radi izražavanja mišljenja i stavova povodom nastalog događaja ne prijavljuju policiji.

„Ovde se više uopšte ne radi o pravima homoseksualaca i njihovoj sistemskoj diskriminaciji u srpskom društvu. Reč je pre svega o tome da država ne bi trebalo da predstavlja ničim sputavanu moć koja građanska prava, inače garantovana Ustavom, tretira kao privliegije koje ona građanima može uskratiti po svom nahođenju“, naveo je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari