Lutovac: Za Srbe u Crnoj Gori mnogo je bolje da se Vučić ne bavi njima; Movsesijan: Vučić je piroman koji gasi vatru 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

I za Srbiju i za Srbe u Crnoj Gori mnogo je bolje da se Aleksandar Vučić ne bavi Crnom Gorom, smatra predsednik Demokratske stranke (DS) i bivši ambasador u Podgorici Zoran Lutovac, dok predsednik Nove stranke Aris Movsesijan napominje da se Vučić ponaša kao pomiritelj regiona, a zapravo je piroman koji gasi vatru.

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet ocenio da je loše što Srbija očigledno želi da stvara „srpski svet“ i u Bosni i Hercegovini, i u Crnoj Gori, iako je jasno da su dobrosusedski odnosi jedina budućnost regiona.

„U trenutnoj situaciji, neko može da profitira, ali čak i kada bi zamirisao barut i došlo do nekakvih ozbiljnijih sukoba, ishodište je da mi moramo da živimo jedni pored drugih i da je to naša sudbina“, poručIo je Movsesijan

Srbija ima interes da zaštiti neke ljude koji žive u Crnoj Gori, ali da ih zaštiti kao građane, a ne da se bavi teritorijama i duhovnim vrednostima, naglasio je on u razgovoru s Tamarom Skrozza.

„Kada je mit na nebu, a teritorija na zemlji, onda je ludilo u glavi“, ocenio je Movsesijan i upozorio da ne može da se dođe do pravih rešenja kada se te dve stvari pomešaju.

Ukazujući da je poseta crnogorskog premijera Beogradu morala da bude ozbiljno shvaćena s obe strane, on je objasnio da problem nije samo ko je i kako dočekao Zdravka Krivokapića, već i činjenica da je on došao bez ijednog ministra svoje vlade.

„To znači da nestabilna vlada, kroz jedan regionalni međunarodni kontakt, pokušava da vrati legitimitet i ono što ima“, smatra Movsesijan i ocenjuje da to nije rešenje ni za Krivokapića, ni za Crnu Goru, ali ni za odnose Srbije i Crne Gore.

Lutovac: Za Srbe u Crnoj Gori mnogo je bolje da se Vučić ne bavi njima; Movsesijan: Vučić je piroman koji gasi vatru 2
Foto: FoNet/Božana Pavlica

On još misli da Vučić vodi „nepolitiku“ i da ima najviše „tajnih ugovora, dogovora i pregovora“ kojima nije mesto u modernoj politici

S druge strane, Lutovac tumači da Vučić želi da postavi svoje predstavnike Srba svuda u okuženju i napominje da niko ne može imati monopol da predstavlja Srbe u Crnoj Gori.

Prema njegovim rečima, „Vučić ide i korak dalje i, sada kada su njegovi partneri poželjni partneri u vlasti, pokušava preko njih da oblikuje vlast onako kako bi on želeo“.

U izjavi FoNetu, Lutovac je rekao da je Srbija na putu ka Evropskoj uniji, ali da na tom putu ili stojimo, ili idemo unazad, što pokazuje i poseta Zdravka Krivokapića.

Vlada se retorički zalaže za dobrosusedstvo, i ovu posetu će beležiti kao jedan plus, a „videli smo kako to izgleda u praksi“, ukazao je on i konstatovao da je poseta crnogorskog premijera javno marginalizovana i minimizirana u prorežimskim medijima.

„To je očigledno sinhronizovano, postoji instrukcija da se to radi, nije spontano. Da baš nijedan Vučićev medij ne stavi to na naslovnu stranu, molim vas?“

Lutovac: Za Srbe u Crnoj Gori mnogo je bolje da se Vučić ne bavi njima; Movsesijan: Vučić je piroman koji gasi vatru 3
Foto: FoNet/Božana Pavlica

Lutovac još ocenjuje da su jezik i crkva, kao elementi identiteta, ključna tema u unutrašnjopolitičkim odnosima u Crnoj Gori i da se izvlače u prvi plan kadgod je potrebno da se „zabašure“ skandali, socijalni problemi, korupcija i kriminal.

„I kome to odgovara“, upitao on i odgovorio da je to, s jedne strane, korisno „zaštitnicima iz Beograda“, a s druge „zaštitnicima novog identiteta iz Crne Gore“.

Predsednik DS ne zna kakvi su trenutni odnosi Aleksandra Vučića i Mila Đukanovića, ali se priseća da su se tokom njegovog ambasadorskog mandata (2008 – 2013), ambasadi javljali svi političari koji bi dolazili u Podgoricu, izuzev Tomislava Nikolića i Vučića.

„Oni su imali direktne kontakte i odnose sa Milom Đukanovićem i bili u boljim odnosima s njim, nego sa onima koje danas žele da vide kao ekskluzivne predstavnike srpstva“, zaključio je Lutovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari