Gojković: U porodičnom nasilju ove godine ubijeno 25 žena, u borbu protiv toga mora se odlučnije nego ikada 1Foto: Beta/Ministarstvo kulture i informisanja/Dario Konstantinović

Pored dobrog zakonodavnog okvira, važno je da problemu nasilja nad ženama, koji pogađa čitavo društvo, pristupimo sistemski kroz multisektorsku saradnju. Zato ćemo u novom sazivu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost raditi na boljoj koordinaciji ministarstava i drugih državnih organa, izjavila je ministarka kulture Maje Gojković, povodom 25. novembra Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Gojković je rekla da  je u Srbiji je ove godine u porodičnom i partnerskom nasilju ubijeno 25 žena, a u periodu od prethodnih deset godina čak 340.

„Ovo upozorava da je nasilje prema ženama i dalje prisutno i da u borbu protiv ovog oblika partnerskog i porodičnog nasilja moramo ući jače i odlučnije nego ikada. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama je važan da ukažemo koliko je rodno zasnovano nasilje ozbiljan problem, kako kod nas, tako i u svetu“, rekla je Gojković

Srbija je, kako kaže, do sada ostvarila značajan napredak po pitanju stvaranja normativnog i strateškog okvira za borbu protiv nasilja nad ženama.

„U 2021. godini usvojen je novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti, krovni zakon u oblasti zaštite prava žena, kao i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije i Strategija za suzbijanje i sprečavanje rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici. Prethodno, 2017. godine, počeo je sa primenom i novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici“, istakla je ministarka.

Napomenula je i da će se Srbija i ove godine priključiti globalnoj kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ u kojoj će akcenat biti stavljen na nasilje nad ženama i devojčicama u javnom prostoru.

„Svaki život je podjednako važan i nasilje nad ženama u okviru porodice i partnerskih odnosa nije samo privatni, niti porodični problem. Zato kao društvo moramo ubuduće još više da radimo na promovisanju politike nulte tolerancije prema nasilnicima, da verujemo žrtvama i da ih osnažimo i ohrabrimo da ne ćute i ne zatvaraju oči pred nasiljem, već da ga prijave. Želim da pošaljem poruku svim ženama koje su pretrpele, ili još uvek trpe nasilje, da ga prijave, da imaju poverenje u institucije, koje su dužne da odgovore na svaki slučaj nasilja, i pruže neophodnu zaštitu i podršku“, zaključila je ministarka Gojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari