Kruševačke porodice sa troje i više dece od Grada dobijaju beneficije – jednokratnu novčanu pomoć u okviru akcije „Treće dete“, besplatan vrtić, popust za vodu, besplatne knjige, ali se i roditelji i predstavnici lokalne samouprave slažu da bi ta podrška trebalo da bude veća.


Pomoć države porodicama koje dobiju prinovu ogleda se u roditeljskom dodatku, koji za treće dete iznosi oko 223.000 dinara, za drugo oko 124.000. Taj novac se isplaćuje u 24 mesečne rate. Pomoć za prvo dete od 30.000 dinara roditelji dobijaju odmah.

Porodice sa troje i više dece imaju pravo na 15 besplatnih kubika vode mesečno što vredi oko 600 dinara, a u Narodnoj biblioteci imaju pravo na jednu besplatnu dečju člansku kartu.

U Kruševcu se godišnje rodi oko 1.140 dece, a od toga oko 140 bračnih parova dobije treće ili četvrto dete. Istovremeno, na teritoriji grada umre 1.750 ljudi.

Roditelji sa troje i više dece kažu da podrška Grada i Republike postoji, ali da bi, imajući u vidu stalni pad nataliteta i tešku ekonomsku krizu, ona trebalo da bude veća, te da bi pojedina pitanja trebalo sistemski rešiti.

– Svaka porodica, kada odlučuje koliko će dece imati, prihvata i obaveze koje to donosi. Međutim, odgovorna društva, pogotovu kada imaju ovako lošu stopu prirodnog priraštaja, trebalo bi da podrže porodice sa više dece – smatra Slaviša Milenković, otac troje dece.

Za višečlane porodice bi, prema njegovim rečima, trebalo uvesti još pogodnosti, poput popusta za karte za bazene i pozorište, što, dodao je on, neće značajno smanjiti troškove, ali može poboljšati kvalitet života.

– Takođe mislim da bi svaka žena koja rodi četvoro dece trebalo da ima beneficirani radni staž, a ona koja rodi petoro nacionalnu penziju – rekao je on.

Pomoćnica gradonačelnika Ružica Džugurdić rekla je da je u ovogodišnjem budžetu Grada za pomoć porodicama za treće i četvrto dete izdvojeno 2,2 miliona dinara, duplo više nego prethodne godine.

Prema njenim rečima, poklon čestitka u akciji „Treće dete“ trebalo bi da bude vredna oko 20.000, dok je prošle godine bila 8.000 dinara.

Fond za populacionu politiku je za kupovinu knjiga za trećeg i četvrtog đaka u porodici izdvojio 5,5 miliona dinara, a pravo na to imaju roditelji čija se starija deca još školuju.

Takođe treće i svako naredno dete u predškolskoj ustanovi „Nata Veljković“ ima besplatan smeštaj.

– Sredstva koja su opredeljena nisu dovoljna, ali su pokazatelj brige i odgovornosti lokalne vlasti u delu podrške porodicama sa troje i više dece – rekla je Ružica Džugurdić.

Statistika

Statistika pokazuju da je 1961. godine u Kruševcu živelo 103.190 ljudi, da je te godine rođeno 1.570 beba, umrlo 805 ljudi. Broj rođenih se od tada neprekidno smanjuje. Pozitivan priraštaj je bio do 1991. godine, kada je bilo 67 više rođenih nego umrlih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari