Majdanpek: Da Dunav bude čist – zajedno mladi iz Srbije i Rumunije 1Foto: Željko Vladić

Udruženja građana Mod of life iz Turna Severina u Rumuniji i Inicijativa mladih Hoću!Mogu! iz Donjeg Milanovca, pod pokroviteljstvom Clean Waters iz Bukurešta započeli su projekat „Zajedno održavamo Dunav čistim“. Istovremeno, čišćena je obala na srpskoj i rumunskoj strani Dunava i razgovarano o zaštiti velike reke i životne sredine.

Na sredini Dunava, na potezu između Donjeg Milanovca u Srbiji i Svinjice u Rumuniji, simboličnom razmenom državnih zastava, predstavnici udruženja Mod of life i Inicijative mladih „Hoću! Mogu! obeležili su početak zajedničkog projekta „Zajedno održavamo Dunav čistim“.

Ovaj međunarodni projekat održava se pod pokroviteljstvom „Clean waters“ iz Bukurešta, a osnovni cilj mu je podizanje svesti kod stanovnika podunavskih gradova o važnosti zaštite Dunava.

Druga po dužini evropska reka je prirodni resurs koji se suočava sa komunalnim i industrijskim zagađenjem, raznim infrastrukturnim građevinskim projektima, otpadom koji završava u reci i na njenim obalama.

Majdanpek: Da Dunav bude čist – zajedno mladi iz Srbije i Rumunije 2
Foto: J. B. K. /Danas

Podizanjem svesti o očuvanju Dunava kod što većeg broja ljudi, naročito onih koji žive na njegovim obalama, može se dosta toga promeniti, stoga je udruženje građana Mod of life iz rumunskog grada Turn Severin pokrenulo projekat “Zajedno održavamo Dunav čistim”.

Partner im je Inicijativa mladih Hoću! Mogu! iz Donjeg Milanovca.

Oba udruženja su u subotu, 2. jula, svako na svojoj strani Dunava, očistila plaže i dunavske obale od plastičnog i drugog otpada.

Donjomilanovačku gradsku plažu čistili su najmlađi Donjomilanovčani, učenici ovdašnje osnovne škole, uz članove Inicijative mladih.

Majdanpek: Da Dunav bude čist – zajedno mladi iz Srbije i Rumunije 3
Foto: J. B. K. /Danas

Bila je ovo prilika da saznaju nešto više o značaju zaštite životne sredine i potrebi očuvanja reke na čijoj obali žive.

Po sprovedenim akcijama čišćenja u Svinjici u Rumuniji i Donjem Milanovcu u Srbiji, učesnici su se susreli na sredini Dunava i simbolično razmenili državne zastave.

-Nas Dunav ne razdvaja, nas Dunav spaja i to smo pokazali kroz sve do sada realizovane zajedničke projekte. Drago mi je što su se našem pozivu odazvali najmlađi i nadam se da će oni imati uticaj i na starije i da ćemo svi zajedno posvetiti više pažnje Dunavu – rekao nam je predsednik Inicijative mladih Petar Jovanović.

-Akcija je u potpunosti uspela i verujem da će nam se u projektu koji smo započeli i koji će trajati tri do pet godina, priključiti i drugi gradovi na obali Dunava i Srbiji i Rumuniji i da ćemo zajednički, kao što se uostalom projekat i zove Dunav održavati čistim – i promenom svesti i akcijama čišćenja – kazao nam je Katalin Mihailesku iz rumunskog udruženja Mod of life iz Turn Severina.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari