Majdanpek: Drugi život risa Riste 1Foto: Predrag Kostin Divlja Srbija

U Srbiji prema proceni stručnjaka živi između 40 i 60 jedinki risa i u spasavanje mužjaka koga je jesenas povredio automobil na Đerdapskoj magistrali uključile su se stručne i naučne institicije Srbije.

Od upravljača zaštićenog područja, JP „Nacionalni park Đerdap“, Ministarstva zaštite životne sredine, Zavoda za zaštitu prirode, Biološkog fakulteta do ZOO vrta Bor i veterinarske ustanove iz Bora. Rezultat – ris Rista je posle dva i po meseca oporavka vraćen u svoje prirodno stanište, opremljen gps ogrlicom sa zadatakom da stručnjacima Biološkog fakulteta i JP „NP Đerdap“ „šalje“ podatke o svom kretanju.

Na blizu 800 metara visine, u podnožju Šomrde, jednog od najviših vrhova u Nacionalnom parku Đerdap, pegavi lepotan, ris Rista, otrčao je u drugi život.

Ispratili su ga predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, Zavoda za zaštitu priode Srbije, Biološkog fakulteta, JP „Nacionalni park Đerdap“ , ZOO vrta Bor, Prirodnjačkog muzeja.

– Ovo je jedna od najvažnijih vrsta pored naravno mnogo drugih životinjskih i biljnih vrsta koje odlikuju Nacionalni park Đerdap i samo ova jedinka predstavlja dva odsto populacije risa koju imamo uopšte na treritoriji Srbije. Bez obzira što nekome može da izgleda da jedna jedinka koja se vraća u stanište nije mnogo, verujte mi da jeste – rekla je danas državna sekretarka u Minsiatsrtvu zaštite životne sredine Sara Pavkov.

Majdanpek: Drugi život risa Riste 2
Prof. dr D.Ćirović, državna sekretarka Sara Pavkov, Vladan Bjedov /Foto: J. B. K.

Pomenula je takođe da ovo ministarstvo od 2020. svake godine povećava sredstva za subvencionisanje zaštićenih područja i kao primer navela NP Đerdap kome je 2020. bilo opredeljeno 14 miliona, u 2022. je 17 miliona dinara, a da se u ovoj godini očekuje još veće povećanje.

Profesor sa Biološkog fakulteta koji je maksimalno bio uključen u oporavak povređenog risa i koji će pratiti dalji život ove jedinke koja je vraćena u prirodu, dr Duško Ćirović ističe da je urađen ozbiljan posao.
-Ovo je adultni mužjak, februar je svi znamo šta mačke rade u februaru, nadamo se da će sebi naći partnerku i da će nam ostaviti potomstvo. I ne samo što smo ga vratili , nego smo i omogućili oporavak ove kod nas ugrožene vrste krupnih sisara. Mi nemamo puno riseva, naša ekspertska procena je od 40 do 60 jedinki i zaista je veoma važno što smo uspeli da ovu jedinku oporavimo i vratimo u prirodu – ocenjuje dr Ćirović.

Kao posebno značajno ističe da prvi put imam jednog risa obeleženog gps ogrlicom.

-Imali smo 2001. ovde u NP Đerdap risa obeleženog radioodašiljačem i nadamo se da će ris Rista da nam šalje informacije o svom kretanju narednih godinu dana. Imaćemo punu ontrolu nad njim u slučaju da nešto krene loše, moći ćemo da intervenišemo Očekujemo da nam pošalje negde oko 2,5 hiljade podataka o svom kretanju i da te podatke iskoristimo ne samo za njegovu zaštitu nego za buduće konzervacione mere u cilju oporavka populacije risa u Srbiji – kaže dr Ćirović.

Majdanpek: Drugi život risa Riste 3
Ris Rista/Foto: Predrag Kostin Divlja Srbija

Prema rečima Vladana Bjedova iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije pegavi lepotan je započeo svoj drugi život, a „mi koji se bavimo zaštitom prirode i biodiverzitetom smo sklopili još jednu kockicu u mozaik koji se zove priroda Srbije“.

-Pružiće nam vredne podatke koji će nam doprineti daljoj zaštiti vrsta i njenih staništa. Dobro je da nešto vratimo prirodi i da vratimo u prirodu, ali je takođe jednako važno da imamo gde da vratimo. Zato je očuvanje staništa poput ovih vrednih područja kao što je NP Đerdap i čitavo šire područje oko njega, predstavljaju izuzetno pogodno stanište ne samo za risa već za čitav niz vrlo interesantnih vrsta i naš je zadatak da njihove konzervacione statuse sačuvamo i svakako unapredimo u narednom periodu – zaključuje Bjedov.

Risa Ristu je iz transportera u kome je dovezen iz ZOO vrta Bor u prirodu pustio profesor Ćirović, a on je gracioznim trkom kao svaka mačka, u svega nekoliko sekundi nestao u šumi ispod Šomrde, jednog od najviših vrhova Nacionalnog parka Đerdap.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari