Majdanpek: Početak rada skenera u majdanpečkoj Opštoj bolnici u maju 1Novi skener Opšta bolnica Majdanpek/ Foto: P. B.

Među bolnicama u Srbiji koje su prošle godine dobile skener je i Opšta bolnica u Majdanpeku. On još uvek nije u funkciji jer se čeka dozvola za rad.

Nov skener je u Majdanpek stigao krajem prošle godine, a dobijen je od Ministarstva zdravlje posredstvom projekta sa Svetskom bankom.

Opšta bolnica je adaptirala prostor, montaža skenera je završena u januaru, radiolog upućen na dodatnu edukaciju, ali ovaj CT aparat još uvek nije u funkciji.

-Nama kao zdravstvenoj ustanovi koja do sada nije imala skener potrebno je dvostruko više dokumentacije, mi smo je prikupili i sada čekamo odgovarajuću dozvolu Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije i ja se nadam da će do početka maja ona stići – rekao je za Danas v.d. direktora majdanpečke Opšte bolnice dr Marko Radulović.

Majdanpek: Početak rada skenera u majdanpečkoj Opštoj bolnici u maju 2
Foto: obm.org.rs

Uz skener, ova zdravstvena ustanova je tokom prošle godine dobila laparoskopski stub kojim će se obavljati intervencije u oblasti abdominalne i ginekološke hirurgije, savremeni aparat za anesteziju, koji omogućava monitorning respiratornih funkcija, EKG zapisa, krvnog pritiska i srčane funkcije, respiratore, pacijent monitore, defibrilatore, aparate za anesteziju i raspolaže potpuno osavremenjenim operacionim blokom.

Opreme dakle ima, ali dovoljno lekara specijalista nema, bezmalo na svim odeljenjima ove bolnice.

Anagažovanjem dvojice internista penzionera, lista čekanja na internističke preglede se dobrano smanjila i sada je rad na ovom odeljenju, kako nam je rekao v.d. direktora, normalizovan, ali nedostaju specijalisti na ginekologiji, pedijatriji.

-Prošle godine smo imali odobrenje Ministarstva za zapošljavanje ginekologa, pregovarali smo sa jednim i na kraju on nije došao – priča dr Radulović.

Tražiće od ministarstva proširenje kadrovskog plana, nadajući se pozitivnom odgovoru i da će biti lekara specijalista koji će doći u Majdanpek da leče ovdašnje stanovništvo.

U međuvremenu, kadrovski problemi u bolnici u Majdnapeku ublažavaju se i kroz finansijsku pomoć lokalne samouprave, a na zahtev ove zdravstvene ustanove.

Sa odobrenih deset miliona dinara biće angažovani neurohirurg, radilog i hirurg- onkolog Kliničkog centra Srbije, plaćeno pokrivanje dežurstava, ambulantnog i rada na internom odeljenju do povratka lekara sa specijalizacije, kao i funkcionisanje službe fizikalne medicine u ambulanti u Rudnoj Glavi i Zdravstvenoj stanici Donji Milanovac.

Osim sredstava za rad fizioterapeuta, opština je sa 940.000 dinara finansirala nabavku nedostajuće opreme i inventara za službu fizikalne medicine u Rudnoj Glavi, a sredstvima tekuće budžetske rezerve biće obnovljena i modernizovana Služba pulmologije u Opštoj bolnici.

Za nesmetan rad ove službe, posebno opterećene u vreme pandemije, za nešto više od milion dinara biće nabavljeni novi spirometar, inhalatori, pulsni oksimetri i druga neophodna oprema i aparati.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari