Građani Majdanpeka na preglede putuju u druge gradove: U majdanpečkoj bolnici čeka se na red i po tri meseca 1Foto: obm.org.rs

Iako imaju Opštu bolnicu u Majdanpeku stanovnicima majdanpečke opštine nije strano da lekarsku pomoć potraže u zdravstvenim ustanovama u obližnjim gradovima, jer se zbog nedovoljnog broja lekara specijalista čeka i do tri meseca. U majdanpečkoj bolnici ne sede skrštenih ruku i pokušavaju da problem prevaziđu, makar kratkoročno, angažovanjem penzionisanih lekara jer se na raspisane konkurse specijalisti ne javljaju.

-Trpe pacijenti, kako da ne trpe. Nemamo dovoljan broj specijalista – kaže za Danas v.d. direktora Opšte bolnice u Majdanpeku dr Marko Radulović, objašnjavajući posledice nedovoljnog broja lekara specijalista u ovoj sekundarnoj zdravstvenoj ustanovi.

-Odlaze nam pacijenti i druge opštine, u druge bolnice, odlaze u Bor, Kladovo, koriste usluge privatnih ordinacija i klinika da ne bi čekali. Kod interniste se čekalo i do tri meseca, jer smo imali samo jednog specijalistu na internom odeljenju – priča nam dr Radulović.

Sa sličnim problemima, prema rečima našeg sagovornika, susreću se i na drugim odeljenjima jer nema dovoljno ni ginekologa, pedijatara, hirurga.

Građani Majdanpeka na preglede putuju u druge gradove: U majdanpečkoj bolnici čeka se na red i po tri meseca 2
Foto: obm.org.rs

-Samo u toku 2022. godine je izvršen prijem za stalno 15 radnika na mesto onih koji su otišli u penziju, s tim da je jako teško obezbediti kadar u vidu specijalista imajući u vidu to da specijalizacije traju od tri do pet godina, a prava je retkost da gotov specijalista želi da radi u Majdanpeku. Ustanova je u više navrata raspisivala konkurse za prijem na neodređeno vreme specijalista ginekologije i akušerstva, kao i pedijatrije ali se po raspisanim konkursima niko nije javljao, tako da je ustanova morala da primi doktore medicine i da ih uputi na specijalizacije – kazao nam je v.d. direktora Opšte bolnice Majdanpek.

Prošle godine su odobrene tri specijalizacije, isto toliko biće ih ove, ali specijalizacija traje i do pet godina, a majdanpečka bolnica i pacijenti nemaju toliko vremena za čekanje.

Zato se preduzima sve ono što je u okviru mogućeg kako bi se rešio problem, pa makar i privremeno.
Kako nam je rekao prvi čovek majdanpečke Opšte bolnice, nedostatak kadrova rešava se i angažovanjem lekara koje ustanova plaća iz sopstvenih sredstava i to su u praksi uglavnom lica koja su ostvarila uslov za starosnu penziju.

Na ovaj način prisutan problem se samo privremeno rešava, odnosno obezbeđuje se pružanje zdravstvene zaštite u zdravstvenoj ustanovi, odnosno na odeljenju .

-Problem na internom odeljenju rešili smo angažovanjem dva lekara – internista penzionera i sa još jednim koji je do skora bio jedini na odeljenju, verujem da će se čekanje pacijenata u narednom periodu smanjivati. Dobra vest je svakako i to da je našem lekaru koji je na specijalizaciji, do specijalističkog ispita za internistu ostalo još samo godinu dana, pa ćemo u dogledno vreme moći da računamo i na njega – rekao nam je dr Marko Radulović.

Nadaju se u Opštoj bolnici i da će im resorno ministarstvo odobriti proširenje kadrovskog plana i omogućiti novo zapošljavanje.

Možda će i dva opštinska stana koja su odlukom Opštinskog veća ustupljena Opštoj bolnici biti motiv mladim lekarima specijalistima da dođu u Majdanpek.

Imaće na raspolaganju savremenu opremu i aparate za rad, s obzirom da je poslednjih meseci majdanpečka bolnica dobila savremeni skener, laparaskopski stub, savremeni aparat za anesteziju, koji omogućava monitorning respiratornih funkcija, EKG zapisa, krvnog pritiska i srčane funkcije, respiratore, pacijent monitore, defibrilatore, aparate za anesteziju i raspolaže potpuno osavremenjenim operacionim blokom.

Opšta bolnica u Majdanpeku, jedna je od najmanjih bolnica u Srbiji. Raspolaže sa 50 kreveta na opštoj hirurgiji, ginekologiji sa porodilištem, internom i dečjem odeljenju i pokriva teritoriju majdanpečke opštine u kojoj po nezvaničnim rezultatima prošlogodišnjeg popisa ima nešto manje od 15.000 stanovnika.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari