Majdanpek: Stipendije za osam srednjoškolaca i 13 studenata 1Majdanpek Foto: J. B. K.

U majdanpečkoj opštini nastavlja se praksa stipnediranja srednjoškolaca i studenata. Lokalna samouprava stipendiraće i u školskoj 2021/2022 godini uspešne srednjoškolce i studente koji se školuju za deficitarna zanimanja, objavljeno je u Službenom listu opštine Majdanpek.

Za opštinske stipendije mogu da konkurišu učenici prvog i drugog razreda srednje škole, nosioci Vukove diplome i odlični učenici koji se školuju za deficitarna zanimanja.

Prema raspisanom konkursu, opština će stipendirati tri srednjoškolca,učenika prvog razreda i nosioca Vukove diplome koji se školuju za zanimanja: elektrotehničar informacionih tehnologija, elektrotehničar računara i administrator računarskih mreža.

Za stipendiju mogu da konkurišui učenici drugog razreda srednje škole, uslov je da su prethodni razred završili sa odličnim uspehom i obrazuju se za zanimanje iz oblasti računarstva informatike.

Za učenike drugog razreda predviđene su dve, a za srednjoškolce iz osetljivih društvenih grupa tri stipendije.

Nadležni u lokalnoj samoupravi kažu da je za školsku godinu koja je u toku planirano 13 stipendija za studente prve godine studija, nosioce Vukove diplome za izuzetan uspeh u srednjem obrazovanju.

-Konkursom je precizirano da će se stipendirati po tri studenta iz oblasti medicinskih nauka i oblasti građevinarstva, kao i po dva studenta studijskog programa iz oblasti veterinarskih nauka i iz oblasti informatike iračunarstva. Takođe su planirane i tri stipendije za studente iz osetljivih društvenih grupa – pojašnjavaju nadležni, dodajući da je ukupno planirano osam srednjoškolskih i 13 stipendija za studente.

Pravo na učeničku stipendiju ima učenik iz osetljivih društvenih grupa koji stalno postiže najmanje vrlo dobar uspeh, dok pravo na studentsku stipendiju ima student iz osetljivih društvenih grupa koji kao student najmanje druge godine studija nije gubio nijednu godinu studija i koji je prema nastavnom programu visokoškolske ustanove na kojoj studira upisao narednu godinu studija, propisano je konkursom.

Srednjoškolci stipendisti mesečno će dobijati 12.000 dinara, a studenti 14.000 dinara, stipendije će biti isplaćivane u deset jednakih mesečnih rata, izuzev u julu i avgustu.

Konkurs za dodelu učeničkih i studentskih stipendija otvoren je do 14. februara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari