Majić: Tokom vanrednog stanja češće predlagan pritvor, znatno manje suđenja 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Dve trećine predmeta u kojima je određivan pritvor u vreme vanrednog stanja odnosio se na nepostupanje po zdravstvenim propisima, na prenošenje zarazne bolesti, nasilje u porodici i izazivanje panike i nereda, izjavio je sudija Miodrag Majić, a saopštio danas Evropski pokret u Srbiji.

Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić je u okviru serijala „Srbija u doba korone: činjenice i dostignuća“ rekao da je vidljivo da je češće predlagan pritvor i da je taj broj izraženiji, te da je 10 puta manje pritvora predlagano kada je vanredno stanje prestalo.

On je dodao da je značajno pao broj predmeta koji su u tom periodu bili u sudnicama.

„Gotovo da je u zavisnosti od mesta, na osnovu jednog istraživanja OEBS, broj predmeta u radu iznosio svega 15 do 25 odsto ukupnog broja koji se odvijao u sudnicama u regularnom periodu“, rekao je Majić.

On je u serijalu rekao da su se i u ovom vanrednom stanju kao i u ranijim videle „ekspresne drakonske odluke koje su plod toga da se pokaže da će pravosuđe stati na branik otadžbine i uraditi ono što se od njega očekuje“ i da on mlađe kolege često upozorava da sudovi nisu samo malj, već i štit koji prvenstveno treba da štiti ljudska prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.