Majka donirala sinu bubreg: U 2023. godini 19 transplatacija ovog organa sa preminule na živu osobu u Kliničkom centru Vojvodine 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Ukupno 19 transplantacija kadaveričnih bubrega, odnosno sa preminule na živu osobu, izvedene su tokom ove godine u Kliničkom centru Vojvodine.

Samo tokom prethodne nedelje obavljene su tri transplantacije – dve od kadaveričnog (preminulog) donora i jedna transplantacija bubrega načinjena od živog srodnika, gde je majka donirala sinu bubreg.

„Sva tri bolesnika su operaciju podneli dobro, sa odličnim posleoperativnim tokom i bez komplikacija, i sada sa normalizovanom funkcijom transplantiranog bubrega. U narednom periodu se očekuje postupni oporavak bolesnika i otpust iz KCV, te dalje ambulantno praćenje“, navode u KCV.

Kako dodaju, sumirajući uspeh sa transplantacijama, sve ove operacije obavlja multidisciplinarni tim Centra za transplantaciju ćelija, tkiva i organa, sastavljen od više lekara (vaskularnih hirurga, urologa, anesteziologa, nefrologa i transfuziologa), medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara.

Inače, zahvaljujući pre svega organizaciji transplantacije zasnovanoj na kadaveričnim – preminulim osobama, omogućeno je da se pojedini organi transplantiraju i u drugim ustanovama, čime se smanjuje lista čekanja na transplantaciju.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari