Majka zbog protesta optužena za nasilničko ponašanje 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Zorica Rađenović, majka čija je ćerka Nina, tragično nastradala u junu, kada ju je dok je prelazila ulicu usmrtio vozač audija, dobila je poziv za saslušanje u policijskoj stanici Petrovaradin, radi “prikupljanja obaveštenja u predistražnom postupku zbog krivičnog dela nasilničko ponašanje”, saopštio je novosadski odbor Pokreta “1 od 5 miliona”.

Porodica Rađenović, rođaci i brojne komšije i građani organizovali su blokadu Preradovićeve ulice na mestu gde je nastradala Nina i zahtevali da policija i tužilaštvo sprovedu poštenu istragu. Protestovali su, istovremeno, zbog toga što osumnjičenom za saobraćajnu nesreću nije određen pritvor.

„Pošto nije jasno kakvo je “nasilničko ponašanje” u pitanju, ne možemo da se ne zapitamo da li je to odmazda ovog sistema prema majci tragično nastradale Nine zato što je pravdu za svoju ćerku, ali i za sve ostale žrtve bahatih vozača, i to pošto su institucije zakazale, tražila na ulici“, saopštio je Pokret 1 od 5 miliona.

Nakon što su iscrpeli sva pravna sredstva, uz podršku komšija i prijatelja počeli proteste “Pravda za Ninu” i blokadu ulice u kojoj je Nina nastradala.

Ninin otac je više puta javno govorio da oni samo žele da saznaju istinu o nesreći u kojoj su izgubili njihovu Ninu, te da porodica već nekoliko meseci živi u mraku jer su mnoge stvari ostale nerazjašnjene. Sumnjaju i da je bilo više propusta u dosadašnjem postupku.

Tek nakon mnogo molbi upućenih tužilaštvu, sudu i policiji da rade po zakonu, nakon što su ostali bez odgovora i nakon što su im vrata takozvanih institucija ostala zatvorena, pravdu su potražili protestujući u više navrata na mestu gde im je ćerka nastradala.

Tokom jednog protesta, građani su blokirali automobil u kojem su prepoznali zamenicu javnog tužioca i nisu joj dozvolili da se udalji. Ona je potom zatražila pomoć policajaca koji su učestvovali u obezbeđenju protesta.

Novosadski odbor Pokreta “1 od 5 miliona” pozvao je tužilaštvo i policiju da odbaci prijavu protiv Zorice Rađenović navodeći da je bila primorana da pravdu traži na ulici. „Elementi krivičnog dela treba da se traže na drugoj stani, a ne kod oštećenih. Prestanite da od žrtava pravite okrivljene“, poručili su u Pokretu „1 od 5 miliona“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari