„Dobra je ona šljivovica koja sklizne niz grlo, greje stomak i razgali ljudsku dušu, kaže majstor za pečenje rakije, Rumunka koja je uzela srpsko državljanstvo Silvija Mišić iz Rabrova kod Kučeva. Miris sveže pečene rakije, širi se ove jeseni dolinom zlatonosnog Peka.

Ovdašnji meštani Rabrova, opština Kučevo, majstorski peku šljivovicu, prepečenicu, kajsovaču, jabukovaču i lozovaču. Srpsku šljivovicu i lozovaču u svome kazanu starom oko pola veka peče i Silvija Mišić, rođena u Rumuniji, koja je već 18 godina udata za penzionera Tomislava Mišića iz Rabrova, venčala se i uzela srpsko državljanstvo. -Dok sam živela u Rumuniji i nisam se udala za Tomislava, nikad nisam ispekla ni litar rakije niti osetila njen ukus. Sada u šali kaže da je pod stare dane postala pravi majstor za šljivovicu. Ovaj zanat kazandžije Silvija je naučila od svekra Dragiše. -Ako hoćete dobru rakiju, onda dobro pripremite kominu, od koje mnogo zavisi kvalitet ovog napitka.Kada sam došla u Srbiju shvatila sam da ću živeti medju ljude koji vole komšiju, rodjaka, prijatelja i putnika namernika i da ih dočekaju čašicom šljivovice. Svoje usluge pečenja rakije nekom naplaćujem a pojedini prijatelji i komšije moj rad vraćaju pomažajući mi u nekom drugom poslu, to se kod vas zove „moba’’, kaže Silvija. Za kazanom zatekli smo Silvijinu rođaku Živadinu koja peče rakiju od šljive. Sakupila je preko jedne tone belošljive i ranke. -Već nekoliko godina koristim usluge pečenja rakije ove porodice koja ima dugu tradiciju bavljenja ovim poslom. Ono što cenim kod Silvije je pored stručnosti i njena upornost da rakija bude „ona prava’’, jačine od 22 grada i da razgali dušu onom koji je konzumira, dodaje Živadina.

Kada je Silvija prvi put sela kraj kazana i založila vatru, porodica Mišić nije mogla da veruje a, kada su komšije došle na degustaciju ispečene rakije, svi su je čestitali na kvalitetu ovog napitka. Za ovih 18 godina, ispekla je više od hilajdu kazana srpske rakije. Ona kaže na kraju ove naše posete, da je dobra samo ona rakija koja niz grlo sklizne, greje stomak i sasvim razgali ljudsku dušu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari