Makedonska ulica postala poprište svakodnevnih skandala 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Uprkos lepoti, Makedonska ulica postala je poprište svakodnevnih skandala, a priču o tome objavio je Mali žurnal pre tačno 110 godina.

Kako se u listu navodi, “razni ulični gameni i moralna sirotinja” su, čini se, uživali u tome da, bili pijani ili trezni, vređaju ili fizički nasrću na prolaznike i da na taj način “skrnave već i inače davno narušeni naš društveni moral”.

Pored već svakodnevnih skandala, dogodio se i jedan čiji je glavni akter kelner, “sada već bivši čovek”.

Makedonska ulica postala poprište svakodnevnih skandala 2
Foto: screenshot/digitalna.nb.rs

On je u alkoholisanom stanju, verbalno, “razbojnički i pustahijski” nasrtao na svakoga koga je sreo, navodi se u Malom žurnalu.

Vlast po pitanju ovog problema nije uradila ništa, te umesto da održava javni red i prava građana, nje nije bilo nigde od Kolarca sve do kraja Makedonske ulice.

Međutim, autor teksta ističe kako bi svejedno bilo i da su vojni organi vlasti bili u Makedonskoj jer, kako kaže, “oni su po svome intelektualnom i vaspitnom nivou nesposobni da shvate i osećaju pravu odvratnost prema ovim postupcima i svu težinu prestupa inscenenatora njihovih”.

Zbog toga je Mali žurnal uputio apel upravniku Beograda “kao kulturnom i dovoljno obrazovanom čoveku” da o gorenavedenim problemima povede računa.

Takođe, pažnja je skrenuta i policiji, te im je rečeno da se “raznostrani izgrednici” najčešće okupljaju u kafani Zora i svojim svakodnevnim rečnikom “skandaliziraju i društvo i moral i čuvare reda”.

Naglašeno je da su ovakvi događaji za Beograd, kao “kulturnu varoš” i prestonicu sramni.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari