U Galeriji Muzeja Ponišavlja u Pirotu otvorena je izložba maketa starih kuća studenta treće godine arhitekture iz Dimitrovgrada Dejana Mitova.

Otvarajući izložbu, direktor Muzeja Miroslav Zubić je rekao da se jedna ovakva izložba prvi put organizuje.

– Do sada nismo imali priliku da izlažemo makete gradske seoske arhitekture i da to približimo građanima. Maketa je značajan deo svakog muzeja. Saradnja sa njim će biti nastavljena oko izrade maketa kuća stare gradske arhitekture kako bi se sve to sačuvalo od zaborava. Pojedine građevine gradske arhitekture nestaju, a onda se pitamo kako je to izgledalo – rekao je Zubić.

Dejan Mitov se maketarstvom bavi devet godina. Sve je počelo u šestom razredu osnovne škole na časovima tehiničkog obrazovanja, a ovo je njegova prva samostalna izložba.

– Na ovoj izložbi su sve moje makete koje sam dosad uradio. Za sve ovo treba mnogo upornosti, truda, volje i velike ljubavi. Zahvalan sam svima koji su me podstakli da sve ovo radim. Vrlo retko se sreću makete starih kuća, najčešće su to makete manastira i crkava. Koristim drvo, kamen, staklo, glinu, mahovinu kao imitaciju trave. Na izložbi je jedna stara kuća sa pomoćnim zgradama, pravio sam je dve godine i u njoj ima oko 10.000 komada. Rađena je u stilu lokalnog graditeljstva, onako kako su to nekada radili naši preci. Za njeno stvaranje koristio sam originalni materijal, i to kamen, drvo, zemlju, staklo i druge materijale. Na njoj se mogu videti svi najneophodniji objekti koji su građeni u to vreme – glavna kuća ,pomoćna zgrada, ambar, štala, plevnja, bunar, čučavac, kokošinjac, obor, drvena kolica… Tu je i maketa zgrade pirotskog muzeja koja me je posebno inspirisala kao i rodna kuća čuvenog bugarskog pisca i revolucionara Hriste Boteva koja je sada muzej. Izrada maketa obe zgrade mi je bila jako zanimljiva. Na mojim maketama su zastupljeni detalji graditeljstva iz ovog dela Srbije, Dimitrovgrada i Pirota, delom i iz Bugarske. Maketa je najbliži prikaz stvarnosti i to je nešto što ostaje – kaže Mitov.

Izložba će biti otvorena do sredine februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari