Raste broj inficiranih u Beogradu: Malim boginjama zaražene bliznakinje i jedna ženska osoba 1Foto: Bojan Cvejić

Kako Danas saznaje, od jutros su potvrđena još tri nova slučaja malih boginja u Beogradu, broj obolelih se time popeo na 14.

Kako su za Danas potvrdili u Gradskom zavodu za javno zdravlje, u pitanju su dva člana iste porodice i još jedna osoba koja nije u vezi sa njima.

„Kod svih su potvrđene male boginje, situacija se prati. U pitanju su bliznakinje koje su 2019. godište i nisu vakcinisane. Treća osoba je ženskog pola, starosti 48 godina čiji je vakcinalni status nepoznat“, naveli su u Zavodu.

Istovremeno, juče je ta institucija prijavila epidemiju malih boginja u glavnom gradu jer je broj inficiranih bio 11, u Srbiji 13.

Ukupno je registrovano 13 potvrđenih slučajeva morbila zaključno sa 21.2.2024. godine, najnoviji su podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Prema istim informacijama, juče je na teritoriji grada Beograda bilo registrovano 11 slučajeva morbila, koji su potvrđeni u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”.

„Među obolelima su četiri deteta uzrasta od tri do pet godina, od kojih je troje bilo nevakcinisano, a jedno je primilo jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila, tri nevakcinisane osobe uzrasta 8, 15 i 19 godina, kao i tri osobe starije od 40 godina nepoznatog vakcinalnog statusa. Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod troje obolelih“, navode u tom Institutu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari