Male boginje registrovane i u Beogradu 1Foto: Shutterstock / Kamil Macniak

Dva slučaja morbila registrovana su u Beogradu, pokazuju poslednji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“.

U Beogradu morbile su otkrivene kod deteta uzrasta četiri meseca, kao i kod osobe stare 21 godinu.

Ukupan broj registrovanih slučajeva na teritoriji cele Srbije do ponedeljka je bio 36. Najviše obolelih registrovano je u Smederevu, ukupno 32 slučaja morbila.

– Radi se o devetnaest nevakcinisanih osoba ispod dve godine života, tri osobe predškolskog uzrasta i deset odraslih osoba sa nepoznatim i nepotpunim vakcinalnim statusom. komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod dvoje obolele dece – navodi Batut.

Morbile su se registrovane i u Novom Sadu, i to kod nevakcinisane osobe uzrasta devet godina, a potvrđeno je obolevanje osobe iz kontakta uzrasta 40 godina.

Batut podseća da su od 11. janura u Srbiji na snazi pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama.

– Pandemija COVID-19, odnosno primena medicinskih i nemedicinskih mera prevencije, nesumnjivo je uticala i na kretanje drugih zaraznih bolesti, uključujući i male boginje, na teritoriji Evrope. Prema podacima SZO, odnosno ECDC, beleži se porast broja slučajeva morbila tokom 2022. godine u odnosu na 2021. godinu…Prema podacima ECDC, od početka 2023. godine registruju se oboleli u Nemačkoj i Italiji – navodi se na sajtu Batuta, i dodaje da je i u Srbiji zabeležen pad obuhvata MMR vakcinom.

Obuhvat ovom vakcinom u drugoj godini života u 2020. godini iznosio je 78,1 odsto, a u 2021. godini svega 74,8 odsto. Obuhvat drugom dozom, pre upisa u prvi razred osnovne škole, u 2021. godini iznosio je 85,8 odsto.

– Prikupljanje podataka o obuhvatu MMR vakcinom u 2022. godini je u toku. Ciljne vrednosti obuhvata svim vakcinama iznose 95 odsto – ističe Institut podsećajući da je poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom.

– Jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama. U ovoj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari