Malešević: Suša ozbiljno preti pšenici, biljna proizvodnja neizvesna

Ostavite komentar


  1. Psenicu je sem suse ubila u pojam i vlada Srbije, otimacinom 75 odsto od novca namenjenog subvencijama po hektaru i ultra dampinskim cenama. Psenica je sada na novosadskoj berzi 22 dinara po kilogramu(za minimalnuu prodsajuu 5000 i vise kilograma), a privatni otkupljjivaci jos dodatno ucenjuju proizvodjace otkupljujuci manjje kolicine po 19-20 dinara za kilogram .Dakle privatni otkupljivac samo sto prihvati tu psenicu uuzima TRI DINARA, a seljak koji jje proizvodi 19.Novac naravno daje drzava indirektno, iako su otkupljjivaci privatni.
    Drzava naravno za robne rezerve ne otkupljjuje nista.Sem odmah u jjuuluu da bi mogli tajkuni bliski vlasti da odmah unovce svojuu psenicu.I to su simbolicne kolicine od 100.000 do 200.000 tona.
    Naprotiv drzava novac namenjen za otkup trosi za fiktivni uvoz, gde se iz budzeta ispumpavaju milijarde dinara, jer navodno se uvozi psenica, a zna se da su svetske cene jos od septembra prosle godine presle 28 i sve do januara kretle se oko 35 dinara za kilogram. Naravno ove godine ce biti pravi krah u proizvodnjji psenice, daj Boze da ne bude tako i sa kukuruzom mada su sve sanse da bude. Ali, sta briga ministra poljoprivrede, vladu Srbijje i Predsednika Srbije, vazno je da njjihovi ljuudi „setaju papire“ u otimaju novac iz Agrarnog budzeta od seljaka. A, seljjacima, kojjima se isplacuje 25 0dsto od pripadajucih subenvcija po hektaru, „obavestajna sns sluzba“ na terenu odmah javlja u Centralu, cim se i ta mizerna suma uplati na racun poljoprivrednih proizvodjaca, tako da ovi odozgo odmah ISKOPAJJU neki ZAOSTAO DUG istih tih proizvodjaca, bas ekvivalentan uplacenom iznosu i stize opomena-pretnjja da se odmah ima izmiriti potrazivanje inace ce“ SNS drzava „na iste da pusti IZVRSIOCE. Kao reklama za kredite u svajcarcima: jos danas na Vasim racunima, a sutra u nasem dzepu. Takvim HARACEM gasi se i poslednji atom poljoprivredne proizvodnje, jer drzava odlucno zatire proizvodnju hrane u selu. Ovakva stetocinska politika vlasti moze jedino da se shvati u koliko cemo mi vec od suutra poceti da proizvodimo „mercedes“, jer je Dajmler Benc zbog kvzliteta naseg celika koga inace proizvode Kinezi, i napredne ekonomske politike u Srbiji, resio da svoju proizvodnju ovde. Ali to verovatno nije moguce ni u snu. Zato ce gradjani Srbije vrlo brzo placati hleb po cetiri eura za kilogram, kao u Nemackoj, jer po genijjalnoj ideji vlasti nista necemo proizvoditi, posto se vise isplati da sve to uvezemo iz EU ili ko zna odakle.Naravno tu paprenu cenu hrane placace ko ima, ali ni ti nece moci dugo, jer ce posle potpisivanja nezavisnosti Kosmeta , Srbijja ostati bez cvonjka.

    1. vala i od Danasa mi je dosta …!! Svaka roba ima kupca ,pa neka administriraju…Ne bih trosio karakter,na vase uredjivacke – karaktere…Vec vidjeno,lajte,setajte a mi ce skinemo kajmak…Odoh i ja u GSP…

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.