Seoska naselja Maljurevac i Bradarac, koja su u Požarevcu najviše stradala tokom majskih poplava i dalje trpe posledice tih nemilih događaja. Na poziv meštana u sredu je ta naselja posetio predsednik Skupštine grada Požarevca Bane Spasović, koji je imao priliku da se na licu mesta upozna sa situacijom u Maljurevcu i Bradarcu, kao i da oceni do kog stepena je sanirano to područje i otklonjena šteta.

Meštani tih sela upoznali su ga sa još nekim problemima koje imaju. Najveći priblem za meštane trenutno je svakako velika količina stajaće vode u starom koritu Mlave. Naime, na dugačkom potezu od Bubušinca do puta Bradarac – Drmno ta voda se mesecima ne povlači, i trenutno je blizu nivoa dvorišta koja se nalaze tik pored vode. Pored toga, u vodi pluta ogromna količina raznog đubreta. Meštani takoće ne mogu da koriste most preko starog korita Mlave, koji je u jadnom stanju. Po mišljenju meštana najveći problem je u tome što se voda iz starog korita Mlave više ne ispumpava u ovo korito, što je nekada rađeno. Velike pumpe koje su nekada obavljale taj posao još uvek postoje, ali se sa njima ništa ne radi. Osim toga, izgradnjom puta prema Drmnu zaustavljen je prirodni odliv vode, tako da se voda sada dugo zadržava u koritu, a samim tim je povećana i mogućnost plavljenja.

-Došao sam na lice mesta na poziv građana, da se uverim kakva je stuacija, i mislim da je stanje prilično alarmantno. Ono što kao predsednik Skupštine mogu da uradim je, pre svega da obavestim predstavnike izvršne vlasti da ozbiljno shvatimo problem i da se što pre urade odgovarajući projekti za održavanje nasipa i čišćenje korita, kao i da se reši taj problem koji se tiče situacije koja je nastala sa izgradnjom puta čime je pregrađeno staro korito Mlave. Sada se deševa da prilikom većih padavina voda više ne može da otiče na za to predviđeno sabirno mesto kako bi se ispumpavala-. On je dodao da je nedavno dolazila i nadležna inspekcija iz ministarstva poljoprivrede, koja je konstatovala činjenično stanje i tražila da lokalna samouprava kontaktira nadležne institucije radi otklanjanja problema.

-Takođe, potrebno je uraditi projekat zaštite od poplavnih voda od strane lokalne samouprave, Đerdapa, preduzeća Srbijavode i PD TE KO Kostolac. Lokalna samouprava je ove godine za zaštitu od poplavnih voda odvojila 11 miliona dinara- rekao je Spasović.

Osim starog korita Mlave, on je posetio i prostorije mesne zajednice u Maljurevcu, koje oš uvek nisu sanirane. Potom je obišao i osnovnu školu u Bradarcu, gde su se meštani žalili da je zbog oštećene ograde, koja dozvoljava da u dvorište škole uđu psi lutalice, do sada bilo nekoliko slučajeva da pas ujede učenika. Meštani Bradarca takođe smatraju da je neophodno da se ispred škole uspori saobraćaj, koji je jako frekventan u jutarnjim časovima, kada zaposleni u kostolačkim preduzećima odlaze na posao, kao i kada se vraćaju kućama. Time bi se izbegli potencijalni problemi i eventualne nesreće.

Darko Mirković, meštanin Bradarca pokrenuo je humanitarnu akciju za pomoć socijalno ugroženoj petočlanoj porodici Ercegovčević, koja stanuje u kući koja je vlasništvo Centra za socijani rad. Kuća je u jako lošem stanju, neophodno je popraviti krov i plafon, kao i izgraditi kupatilo. Meštani Bradarca prikupljaju pomoć u materijalu, koji će se potom koristiti za popravku kuće. Bane Spasović rekao je da će i sam pokušati da pomogne koliko god je to u njegovoj moći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari