Manastir valjevska Gračanica biće potopljen kada počne punjenje akumulacije na reci Jablanici, izjavio je juče direktor Javnog preduzeća „Kolubara“ Miodrag Marković, čije preduzeće vodi izgradnju hidrosistema Rovni na reci Jablanici.


Marković je precizirao da su stručnjaci koji su bili angažovani na arheološkim istraživanjima manastira i njegove porte zaključili da „zbog trošnog materijala nije moguće njegovo izmeštanje, zbog čega mora biti potopljen“.

Saglasnost za takav postupak najpre je dao vladika šabačko-valjevski Jovan (Velimirović), a 2002. godine to je potvrdio i njegov naslednik vladika Lavrentije (Trifunović). Po tom sporazumu, JP „Kolubara“ je krajem 2009. godine, na Bakića brdu u Tubraviću, u blizini Gračanice, sagradila novu crkvu s parohijskim domom, portom i parkingom.

Potapanju manastira iz 16. veka protive se vernici, članovi Udruženja „Gračanica“, koji sebe nazivaju i „gračaničkim stražarima“. Predvodi ih raščinjeni monah SPC Antonij (Dragan Davidović), koji je od maja hapšen dva puta zbog ometanja arheoloških istraživanja, napada na radnike koji su čistili korito budućeg jezera „Rovni“ i ometanja policajaca u obavljanju poslova bezbednosti.

Kako je agenciji Beta rečeno u Osnovnom tužilaštvu u Valjevu, protiv Davidovića su tom sudu podneta dva optužna predloga i čeka se početak tih suđenja. On se tereti i za štetu od oko 800.000 dinara koju je pričinio prilikom rušenja dva stuba buduće telemerne stanice na brani. Izgradnja brane i akumulacije na Jablanici traje oko 25 godina i do sada je u taj državni projekat uloženo oko 80 miliona evra. Brana će biti visoka 75 metara, a akumulacija će imati kapacitet od 50 miliona kubnih metara vode.

Planirano je da se pored Valjeva vodom snabdevaju i opštine Mionica, Ub, Lajkovac i Lazarevac, kao i da se obezbedi tehnička voda za buduću TE-TO „Kolubara B“ u Kaleniću, kod Uba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari