Manifestacija „Stazama Kolubarske bitke 2022“ 26. novembra 1Foto: Pixabay/Free-Photos

Planinarsko smučarsko društvo “Ćira“ iz Lajkovca uz podršku Planinarskog saveza Srbije, u subotu 26. novembra 2022. godine, organizuje republičku planinarsku manifestaciju „Stazama kolubarske bitke“.

Okupljanje učesnika biće u selu Ćelije, na igralištu Fudbalskog kluba „Dimitrije Tucović“ od 8 časova. Svečano otvaranje predviđeno je za 9.15, a start planinarenja u 9.30 časova.

Staza je kružna, dužine 13 km i spada u kategoriju lakih staza. U manastiru Ćelije će ukratko biti predstavljena istorija kraja i podaci o učešću naših predaka u Prvom svetskom ratu, a planinari će biti posluženi čajem.

Maršruta kretanja: Igralište u selu Ćelije – arheološko nalazište Anine – Čovka (272 mnv) – spomen kosturnica i manastir Ćelije (139 mnv) – spomenik Dimitriju Tucović na Vrače brdu – „Markovića put“ -izvor „Vreline“- igralište.

Za one koji se odluče da noće u ovom kraju predviđeno je druženje u Planinarskom domu na Rajcu i nedeljno pešačenje do Danilovog vrha oko 11km.

Svi učesnici učestvuju na sopstvenu odgovornost i potrebno je da su u odgovarajućoj psihofizičkoj kondiciji i da su odeveni u skladu sa vremenskim uslovima.

Organizator obezbeđuje pečate akcije i prolaznih tačaka, redarsku službu na stazi kao i prisustvo osoblja Doma zdravlja „Lajkovac“ i Gorske službe spašavanja.

Kako su organizatori naveli: „Naši stari, vaši i naši dedovi i pradedovi, tražili su samo jedno od nas – „Nemojte nas zaboraviti“, stoga vas pozivamo da zajedno ispoštujemo želju naših predaka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari