Manja grupa građana po završetku protesta blokirala autoput u Beogradu, izbila i tuča (VIDEO) 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/EV

Pet minuta nakon što su organizatori blokade autoputa E-75 ’’Ekološki ustanak’’ kod Sava centra pozvali građane da se raziđu, na uključenju na autoput izbila je tuča između jednog vozača i nekoliko protestanata. Tokom tuče građanin koji je protestvovao je šutnuo vrata automobila, pritom polomivši mu dva bočna stakla.

Nakon poziva da se saobraćaj na autoputu pusti, građani su se povukli, ali je u međuvremenu pristigla grupa od dvadesetak građana iz pravca Mostarske petlje, koji su nosili transparent na čelu kolone ’’Na braniku otadžbine’’. Među njima su bili i ratni veterani sa Košara i Paštrika, kao i Damnjan Knežević iz ’’Narodnih patrola’’.

Jedan automobil se zaustavio vrlo blizu ostrva. Nakon što je izašao iz kola došlo je do tuče, u kojoj su vozač i nekoliko građani razmenili udarce pesnicama. Veću tuču sprečili su građani koji su smirivali situaciju i razdvajali vozača i grupa koja je sa njim ušla u tuču.

Vozač je zamahnuo i na jednu ženu koja je sa njim ušla u raspravu.

Nakon gurkanja sa građanima koji su protestvovali, jedan protestant mu je viknuo par puta ’’Beži u kola’’, a onda ga je u automobil ugurao. Kada su se vrata zatvorila, vrata je šutnuo, pritom ih ulubio i slomio dva bočna stakla koja su se raspršila. Tada ga je u glavu, kroz slomljen prozor, transparetnom udario drugi protestant.

Vozač je tada ponovo izašao iz automobila, u kojima se na zadnjem sedištu nalazio pas, i rekao da će da zove policiju. Mestu gde je izbio incident pritrčalo je još građana, a neki od njih su probali i da situaciju smire. Među onima koji su situaciju smirivali bio je i Đorđe Miketić iz “Ekološkog ustanka“, koji je ranije pozvao građane da se raziđu.

Vozač se vratio u automobil, a nakon što mu je par ljudi reklo da ode odatle, otišao je sa lica mesta.

Žena koju je vozač krenuo da udari, Suzana Lazarević, iz udruženja ’’Veće starina’’, rekla je da je vozač ’’kolima naleteo na čoveka koji je stajao na ostrvu’’, a druga žena je rekla da je vozač hteo da udari kolima tog čoveka. Lazerević je izjavila da je spremna da svedoči i na sudu da je tako došlo do tuče.

Nakon incidenta grupa sa zastavom posvećenom Kosovu i Metohiji, kao i transparentom sa natpisom ’’Na braniku otadžbine’’, što je inače slogan grupe ratnih veterana sa Košara i Paštrika koji su prošle godine štrajkovali u Pionirskom parku, koja je došla preko mosta Gazela iz pravca Mostarske petlje blokirala je saobraćaj do 15 časova i 15 minuta, kada su se sa autoputa razišli. Saobraćaj je nakon toga nastavio normalnim tokom.

Ni ove subote, kao ni prošle, na autoputu nije bilo uniformisane policije koja bi regulisala saobraćaj i obezbeđivala protest. Na mestu gde je izbio incident bilo je pripadnika MUP-a u civilu, a jedan je u ruci držao toki-voki.


Video: Vojin Radovanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari