Kćerka kontroverznog francuskog političara Žan-Mari le Pena, Marina, za koju se očekuje da će ubrzo naslediti oca na kormilu stranke Nacionalni front, obećala je da će braniti Francusku od navodne islamizacije. „Moja stranka se bori protiv islamizma, a ne islama, jer islamizam želi da nametne šerijatski zakon svima“, izjavila je Marina le Pen za Dejli telegraf.


Britanski list tvrdi da je rasprostranjeno mišljenje da će naslednica francuskog ultradesničara predstavljati najozbiljnijeg rivala Nikoli Sarkoziju, budući da bi mogla da pridobije značajan deo njegovih pristalica. Nedavno istraživanje javnog mnjenja pokazuje da 20 odsto Francuza planira da glasa za Marinu le Pen, ukoliko se bude kandidovala na predsedničkim izborima 2012.

Mnogi analitičari prognoziraju da će ona na predstojećem kongresu Nacionalnog fronta zameniti veterana francuske političke scene, poznatog po izjavama koje su često doživljavane kao ksenofobične i rasističke.

Ipak, dobri poznavaoci prilika primećuju da se ona u izvesnoj meri distancirala od očevog imidža i da pokušava da se javnosti predstavi kao neko ko zastupa umerenije stavove. Na primer, za razliku od Le Pena ona se ne zalaže za zabranu abortusa i osuđuje nacističku okupaciju Francuske tokom Drugog svetskog rata. „Želim da doprem da Francuza različitih profila – levičara i desničara, pripadnika srednje, radničke i više klase“, izjavila je Marina le Pen.

Prema mišljenju Le Penove kćerke, stranka Nacionalni front nije ni rasistička ni ksenofobična već brani vrednosti „patriotizma“ i protivi se „totalitarizmu koji nameće EU“. Istovremeno, ta političarka smatra da bi Vlada u Parizu trebalo da krene stopama britanskog premijera Dejvida Kamerona koji je obećao da će smanjiti godišnji priliv imigranata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari