Marinković: CRTA da prati referendum 1Foto: Medija centar

Profesor Ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu Tanasije Marinković danas je u izjavi FoNetu pozvao Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) i druge nevladine organizacije da prate sprovođenje referenduma o promeni Ustava Srbije, koji će biti održan 16. januara 2022. godine.

Moram da pozovem sve one koji se bave tim pitanjima, pre svega Crtu i druge nevladine organizacije, ali i one koji će, u skladu sa zakonom, kao organizatori učestvovati na ovom referendumu, da prate tok samog referenduma, precizirao je Marinković.

Kako je istakao, to je neophodno „da bismo mi, kao građani, mogli da budemo sigurni u to da je odluka koja je doneta zaista takva, da je zaista toliko građana izašlo koliko je izašlo, da je zaista toliko građana glasalo ‘za’ i da je zaista toliko građana glasalo ‘protiv'“

Jedan od finalnih aspekata legitimnosti referenduma jeste kako će on biti sproveden i da li će biti poštovana procedura propisana zakonom, predočio je Marinković.

On smatra da je to posebno važno, imajući u vidu „kakvo nam je iskustvo kada je reč o drugim oblicima izjašnjavanja građana i nereagovanju državnih organa na kršenje propisa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari