Marinović: U 4.032 subjekta imenovana posebna lica za zaštitu podataka o ličnosti 1Foto: Beta/ Milan Obradović

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izjavio je danas da je do sada u 4.032 ustanove, preduzeća ili kompanija imenovana posebno zadužena osoba za zaštitu podataka o ličnosti, a da bi za poštovanje zakona bilo potrebno da se takvo radno mesto otvori u još nekoliko desetina hiljada subjekata.

Marinović je na skupu „Ambasadori odgovornog poslovanja u digitalnom dobu“ za agenciju Beta izjavio da su lica za zaštitu podataka o ličnosti imenovale sve banke u Srbiji, sve velike korporacije i sva ministarstva, dok su takva imenovanja izostala uglavnom u malim i srednjim preduzećima, ali i u nekim „velikim subjektima za koje pretpostavljamo da se bave obradom podataka o ličnosti“.

Kako je naveo, kancelarija poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti do sada nije izricala kazne zbog toga što pojedinačno javni ili privredni subjekti nisu odrediti kome će biti poveren posao zaštite podataka o ličnosti, već samo opomene.

Marinović je rekao da je na njegov predlog počela izrada Strategije za zaštitu podataka o ličnosti za period od 2021. do 2030. godine, čije se donošenje očekuje do kraja tekuće godine.

On je najavio i donošenje izmena Zakona za zaštitu podataka o ličnosti, koji bi u novom obliku predviđao dva nivoa lica za zaštitu podataka o ličnosti u javnim, državnim ili privrednim subjektima.

Izmene zakona bi predviđale da lica za zaštitu podataka o ličnosti u subjektima koji obrađuju velike količine ličnih podataka, u velikim korporacijama, moraju biti „posebno obučena i sertifikovana“, što sada nije slučaj.

Skup „Ambasadori odgovornog poslovanja u digitalnom dobu“ na kome je bilo reči o zaštiti podataka o ličnosti održan je danas u Beogradu, u organizaciji Nove pismenosti, Propulsion-a i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari