Maršom do Osatice odata počast palim ratnicima tokom oslobođenja Vranja 1Foto: vranje.org.rs

Tradicionalan marš do Osatice, „Stazama oslobodilaca Vranja iz 1878. godine“, održan je u okviru obeležavanja 31. januara, Dana grada. Na spomen-obeležje u Osatici vence i cveće položile su delegacije Grada, Vojske Srbije, SUBNOR-a, Udruženja potomaka ratnika, veterana i planinara.

Predsednik Skupštine grada, Dejan Tričković, podsetio na istorijske činjenice i istakao da je „ovo prilika da odamo počast našim precima za oslobođenje Vranja od viševekovnog turskog ropstva“.

„U borbama za oslobođenje Vranja poginulo je 125 vojnika, podofocira i oficira, dok ih je 229 ranjeno. Od bolesti i ranjavanja umrlo je 114 ratnika. Poginuli srpski vojnici sahranjivani su na više mesta, a najveći broj njih u Moštanici, u mahali Osatica, ovde na Vojničkom groblju. Zato se sa posebnim poštovanjem sećamo velikih žrtava hrabrih srpskih ratnika koji su svoje živote dali za slobodu“, rekao je Tričković.

Dodao je da je „naša obaveza da, negujući sećanje na slavnu istoriju, unapređujemo svoju državu u miru i slobodi“.

„Presudna bitka za oslobođenje Vranja odigrala se 31. januara, a u njoj je učestvovalo oko 22.000 vojnika. Završila se srpskom pobedom i zaplenom brojne osmanske opreme. Posle 422 godine, sedam meseci i 17 dana robovanja pod turskim jarmom, Vranje je oslobođeno“, podsetio je Tričković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari