Martinović lagao da je Šabić nenamenski trošio novac 1Foto: FoNet/ Nenad Djordjevic

Državna revizorska institucija (DRI) je vanrednom kontrolom, na zahtev samog poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, utvrdila da nije bilo nepravilnosti u trošenju novca kancelarije Poverenika, za šta ga je optužio šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović. Podsetimo, on je u julu optužio Šabića da je potrošio 1.350.000 dinara na službena putovanja.

Poverenik je tada rekao da su Martinovićevi navodi laž, da pomenuti iznos obuhvata i troškove putovanja saradnika, i da za tri godine iznosi 507.000 dinara, a onda se osvrnuo na Martinovićeve troškove, rekavši da oni iznose 150 miliona dinara (1,27 miliona evra).

Kampanja protiv poverenika nastavljena je potom u tabloidima, a kulminirala je sponzorisanom objavom fejsbuk stranice „Srbija naša zemlja“, u kojoj se bez ikakvih dokaza Šabić optužuje da je odavao poverljive informacije stranim vladama i službama bezbednosti. Nakon te objave Šabiću su stizale pretnje smrću, međutim, administratori su nastavili sa iznošenjem neistina, najavivši da će uskoro „razotkriti kriminalne aktivnosti“ poverenika.

Rodoljub Šabić kaže za Danas da je očekivao da će kampanja protiv njega biti nastavljena i da iza nje stoje pojedini pripadnici političke „elite“ i botovi.

– Verovatno upozoreni da je u pitanju krivično delo, iako ne verujem da bi nadležni protiv njih nešto zaista preduzeli, botovi manje spominju metak u glavu ili nož, sad uglavnom prostački vređaju. A iza scene, poručioci akcije su pojedini nervozni likovi iz političke „elite“. Suvišno je da naglašavam da je reč o providnim lažima, gotovo uvredljivim i za inteligenciju onih kojima pokušavaju da ih plasiraju – ističe Šabić. On podseća da je ista grupa nedavno plasirali „neverovatnu vest“ da je davao informacije „nekakvim“ tajnim službama.

– Onda im je valjda neko rekao da mi je Gašićeva BIA, nakon rigorozne provere, izdala bezbednosni sertifikat, i da se to nikako ne slaže sa njihovim navodima, pa su prestali. Slično važi za „vest“ da sam dobio neke stotine hiljada evra „od Soroša“. Nisam naravno ni paru, to je laž na koju se moraš nasmejati pa sam ih zamolio, pošto znaju ono što ja ne znam, da mi dostave tačan iznos i broj računa, da počnem to da koristim, jer baš nisam pri novcu – kaže Šabić. Onda je, dodaje, „jedan mali lažljivi lupež iz Trstenika“ lansirao neistinu da mu poverenik nije odgovorio u roku, i to pošto je prethodno držao 10 dana u svom poštanskom sandučetu pošiljku koja je stigla iz kancelarije Poverenika.

– Čak je podneo protiv mene krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal. Iz sadržine preko 400 dokumenata koje smo mu dostavili napravljena je lažna, tragikomična konstrukcija o mojim „neverovatnim“ službenim putovanjima, koju je koristio Martinović. Zamislite, 14 putovanja za 14 godina, i to ne kao neka gospoda koja stoje iza svega ovog, po egzotičnim destinacijama, već uglavnom na prostoru bivše Jugoslavije. A pošto su troškovi bili mali Martinović, odnosno onaj ko mu je spremao „analizu“, prikazao je lažno i troškove putovanja mojih saradnika kao moje – objašnjava Šabić. On je zbog toga zamolio DRI da pregleda rashode za službena putovanja u instituciji poverenika. „DRI nije imao ni jedne primedbe“, zaključuje Rodoljub Šabić.

Martinović bez komentara

Danas je zatražio komentar od Aleksandra Martinovića, šefa poslaničke grupe SNS u parlamentu, ali on do zaključenja ovog izdanja našeg lista nije odgovorio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari