MASA protiv zatvaranja Studentske poliklinike u Beogradu 1Foto: Pixabay/Parentingupstream

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) pozvala je danas nadležne institucije, stručnu javnost i studentsku zajednicu da se usprotive najavljenom zatvaranju Studentske poliklinike u Beogradu.

Kako se navodi u saopštenju na sajtu te organizacije, Nacrtom plana optimizacije zdravstvenih ustanova predviđeno je zatvaranje Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata (Studentske poliklinike) koji obuhvata centralnu ustanovu u Krunskoj ulici, stacionar u Prote Mateje i ambulante u studentskim domovima Studentski grad i Karaburma.

Ističe se da ta ustanova obuhvata 130.000 studenata, što je „praktično ceo jedan grad“ i da bi spajanjem Zavoda sa domovima zdravlja više od 70 odsto studenata ostalo delimično bez zdravstvene zaštite.

Navodi se da bi se predloženim projektom Plana optimizacije ugasio stacionar i da je pitanje gde bi se smeštali bolesni studenti koji u Beogradu ne žive sa roditeljima, posebno studenti iz studentskih domova.

„Njima je potrebna medicinska nega, najčešće na nivou kućne nege, kakva je trenutno odlično organizovana u Studentskom stacionaru“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je Zavod imao posebnu važnost tokom epidemije korona virusa, jer je savesno i odgovorno vodio brigu o studentima sa infekcijom kovid-19.

„Nacrt plana optimizacije podnet je 6. februara, a Vlada Srbije o njemu treba da odluči već 22. februara. Zbog ovog kratkog roka potrebno je da se hitno reaguje i očuva ustanova koja tradicionalno brine o zdravlju studentske populacije i koja bi trebalo, kao i do pre 20 godina, da omogućava zdravstvenu zaštitu i svih zaposlenih na univerzitetu“, poručila je MASA.

Dodaje se da sličnu sudbinu dele i zavodi za zadravstvenu zaštitu studenata u Nišu i Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari