Nonić: Upozorenje gradskoj vlasti na alarmantno zagađenje vazduha u Nišu 1Foto: Niška inicijativa

Opoziciona odbornička grupa „Niška inicijativa“ izvela je danas akciju u centru Niša u okviru koje je stavljala maske za disanje na spomenike, kako bi upozorila javnost i čelnike gradske vlasti na problem ogromnog zagađenja vazduha u Nišu.

Ova akcija je izvedena jer je Niš od početka ove grejne sezone jedan od gradova  sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji, a vrlo često je bio i među vodećim gradovima u svetu.

– Naš grad se tokom decembra prošle godine pet puta našao u „crvenoj zoni“ kada je reč o prisutnosti PM 2.5 čestica, dok je već u prve dve nedelje januara taj negativni rekord oboren. Iako se iz budžeta grada izdvajaju sredstva za finansiranje projekata u oblasti zaštite životne sredine, nikakav napredak nije vidljiv, već se radi o tipičnom davanju sredstava režimskim organizacijama – rekao je Srđan Nonić, šef “ Niške inicijative”.

Nonić je precizirao da je ovo upozorenje vodećim ljudima u gradu da je krajnje vreme da njihove komisije, odbori i sekretarijati počnu da se bave svojim poslom i osmisle strategiju kojom će umanjiti prisutnost materija štetnih po zdravlje građana jer prema procenama Svetske zdravstvene zdravstvene organizacije u Srbiji godišnje od posledica zagađenja  vazduha umre 6.000 ljudi.

Nonić: Upozorenje gradskoj vlasti na alarmantno zagađenje vazduha u Nišu 2
Foto: Niška inicijativa

Inače, sredinom decembra koncentracija štetnih materija u vazduhu u Nišu bila je čak i sedam puta viša od dozvoljenih vrednosti. Agencija za zaštitu životne sredine izmerila je da je koncentracija PM 10 čestica u vazduhu tada u Nišu dostizala  čak do 367 mikrograma po metru kubnom.

Nonić: Upozorenje gradskoj vlasti na alarmantno zagađenje vazduha u Nišu 3
Foto: Niška inicijativa

To je istovremeno i najveća izmerena koncentracija štetnih PM čestica od 2011. godine, od kada se u Nišu kontroliše njihovo prisustvo, pošto je ranije izmereni maksimum bio 257 mikrograma po metru kubnom.

Situacija nije ništa bolja bila ni u januaru, jer je vazduh u Nišu konstatno zagađen ili jako zagađen.

Pomoćnik gradonačelnika Goran Milosavljević, koji je na čelu Radne grupe za poboljšanje kvaliteta vazduha u Nišu, najavio  da će biti izrađen Plan kvaliteta vazduha, kako bi se trajno rešio problem zagađenosti vazduha u gradu.

Očekuje se da će taj Plan biti predstavljen odbornicima Skupštine grada Niša na sednici, koja bi trebalo da bude održana krajem januara.

Milosavljević je prethodno rekao da je zagađenje vazduha veće tokom zimskih meseci zbog korišćenja fosilnih goriva za grejanje i pojačanog saobraćaja, ali da taj problem ne može odmah da se reši.

 Zaštitnik građana Zoran Pašalić  pokrenuo je kontrolu Ministarstva zaštite životne sredine, jer smatra da nadležni ništa konkretno po tom pitanju nisu preduzeli, kao i da je zabrinutost ljudi zbog štetnog vazduha koji dišu opravdana.

„U većem broju gradova i lokalnih samouprava već duže vreme vazduh je prekomerno zagađen, a resorno Ministarstvo i drugi nadležni organi za to vreme ništa konkretno nisu uradili. Iz kojih razloga uprkos negativnim ocenama kvaliteta vazduha u 2018. godini nije blagovremeno preduzelo ili predožilo konkretne mere u cilju smanjenja zagađenja vazduha i unapređenja energetske efikasnosti“, upitao je Pašalić.

 On je pitao nadležne da li su izvršili analizu osnovnih, dominatnih uzročnika visokog stepena zagađenja pojedinačno po gradovima i jedinicama lokalne samouprave, s obzirom da stručna javnost ukazuje na više različitih uzročnika zagađenja vazduha i to sagorevanje uglja lošeg kvaliteta u termoelektranama, intenzivniji saobraćaj, individualna ložišta i trenutni vremenski uslovi.

Zaštitnik je od Ministarstva zahtevao informacije da li se javnost redovno i potpuno informiše o kvalitetu vazduha, da li imaju dovoljno podataka o izmerenim vrednostima PM čestica i šta one znače, kao i šta to znači za njihovo zdravlje i koliko je opasno.

Maske za spomenike

Uz pomoć Miloša Boškovića, jednog od najaktivnijih aktivista kada je reč o „otrovnom” vazduhu, „Niška inicijativa“ je maske za disanje postavila na spomenike Nadeždi Petrović, Šabanu Bajramoviću, Kalči…

-Imajući u vidu sve češće zalaženje u “opasnu zonu” kada su u pitanju merenja zagađenosti vazduha u Nišu, shvatili smo da pomoć nije neophodna samo građanima već i spomenicima koji predstavljaju znamenitost grada-rekao je Srđan Nonić.

 /antrfile]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari