Ujedinjene nacije saopštile su juče da je u Južnom Sudanu otkrivena masovna grobnica sa oko 75 tela, što predstavlja dokaz talasa etnički motivisanih ubistava. Masovna grobnica otkrivena je u mestu Bentiu, a postoje izveštaji da su još najmanje dve grobnice pronađene u mestu Juba, saopštila je Visoki komesar UN za ljudska prava Navi Pilaj.


U grobnici u Bentiu sahranjeni su ubijeni pripadnici naroda Dinka, koji su bili pripadnici sudanske Narodne oslobodilačke armije.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun upozorio je naoružane grupe u Južnom Sudanu da će zbog mnogobrojnih prijava biti sprovedena istraga zločina protiv čovečnosti u toj zemlji. „Svet nadgleda sve delove Južnog Sudana“, rekao je Ban Ki Mun preksinoć u Njujorku na margini sastanka Saveta bezbednosti o krizi u Južnom Sudanu.

Ban je kazao da će UN istražiti „teško kršenje ljudskih prava i zločine protiv čovečnosti“, i da će s posledicama morati da se suoče i oni koji su na visokim položajima, a odgovorni su za to.

U Južnom Sudanu više od nedelju dana traje otvoren rat pristalica aktuelnog predsednika Salve Kira i njegovog bivšeg zamenika Rieka Mačara. Sukobi su izbili pošto je Kir optužio Mačara za pokušaj državnog udara. Mačar, koji je smenjen u julu, rekao je da Kir pokušava da eliminiše sve svoje rivale. Njegove pristalice preuzele su kontrolu nad gradovima Bor i Bentiu.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, oko 45.000 južnosudanskih građana je smešteno u izbegličke logore, a Ban Ki Mun je predložio Savetu bezbednosti da u Južni Sudan, gde je već 7.000 „plavih šlemova“, pošalje još 5.500 vojnika. Od početka sukoba u Južnom Sudanu poginulo je 500 ljudi, ali humanitarni radnici procenjuju da je broj žrtava mnogo veći.

Sukob je poprimio etničke razmere i sada se bore pripadnici naroda Nueri koji podržavaju Mačara, i pripadnici naroda Dinke – pristalice Kira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari